Gündelik yaşamda Instagram kullanım örüntüleri ile narsisizm arasındaki ilişki
The relationship between Instagram usage patterns and narcissism in daily life
- Tez No: 621284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Yeni Medya, Sosyal Medya, Instagram, Narsisizm, New Media, Social Media, Instagram, Narcissism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi ve ilerlemesi iletişim olgusunu birçok yönüyle farklı boyutlara getirmiştir. Özellikle son yıllarda yeni iletişim teknolojilerine sosyal medyanın da eklemlenmesiyle bireylerin gündelik yaşam şekilleri ve alışkanlıkları önemli ölçüde değişikliğe uğratmıştır. Sosyal medyanın zaman ve mekân sınırlılığını ortadan kaldırması nedeniyle bu yeni kitle iletişim alanı bireylerin hayatında merkezi bir konumda yer almaya başlamıştır. Bir sosyal medya uygulaması olarak Instagram da kullanıcılara sunduğu başta fotoğraf ve video paylaşımı olmak üzere birçok yönüyle kitlelerin en çok rağbet ettiği mecraların başında gelmektedir. Böylesine yoğun bir ilgi gören Instagram'ın neden bu kadar revaçta olduğu akademik çevrelerde farklı değişkenler bağlamında yoğun bir biçimde tartışılmaktadır. İşte benzer bir sorunsalla ortaya konan bu çalışma ise Instagram uygulamasının belli başlı kullanım nedenlerini ve Narsisizmle ilişkisini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Saha araştırması yönteminin kullanıldığı bu araştırmada; Konya merkezde yaşayan ve aktif sosyal medya kullanıcısı olan 408 katılımcının Instagram kullanımına ilişkin vermiş oldukları cevaplar analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların Instagram'ı ağırlıkla sosyal çevreleriyle etkileşim kurmak için kullandığı tespit edilmiştir. Çalışmada önemli bir bulgu olarak katılımcıların sosyal medya kullanım amaçları ile narsisizm düzeyi arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların Instagram kullanımına yönelik verdikleri cevaplar sonucunda sırasıyla“bilgilenme”,“karizma”,“belgeleme”,“gözetim”ve“yaratıcılık”motivasyonları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development and advancement of information and communication technologies today has brought the phenomenon of communication to different dimensions in many aspects. Especially in recent years, the daily life styles and habits of individuals have changed significantly with the addition of social media to new communication technologies. Due to the fact that social media eliminates time and space limitations, this new mass communication area has started to take a central position in individuals' lives. As a social media application, Instagram is also one of the most popular channels for the masses in many aspects, especially photo and video sharing. The reason why Instagram is so popular, which attracts such an intense interest, is being discussed extensively in the context of different variables in academic circles. This study, which was put forward with a similar problem, was prepared to determine the main usage reasons of Instagram application and its relation with Narcissism. In this research where the field research method was used; The responses of 408 participants living in Konya center and active social media users regarding their Instagram usage were analyzed. As a result of the analyzes, it was determined that the participants used Instagram mostly to interact with their social circles. As an important finding in the study, it was determined that there was a weak and positive relationship between the social media usage goals of the participants and the level of narcissism. In addition, as a result of the responses of the participants regarding the use of Instagram, motivations of“information”,“charisma”,“documentation”,“surveillance”and“creativity”have emerged, respectively.