2015 sonrası Birleşik Arap Emirlikleri'nin Yemen politikası: Saldırgan realist bir bakış
The UAE's policy towards Yemen after 2015: An offensive realist perspective
- Tez No: 623046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UĞUR EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Offensive Realism, Power Competition, United Arab Emirates, Yemen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen'e yönelik politikasını, Eylül 2014 devrimi sonrasını merkeze alarak derinlemesine incelemektedir. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu, Yemen'deki darbeyi gerçekleştiren İran destekli Husi hareketine karşı 25 Mart 2015 tarihinde“Kararlılık Fırtınası”adıyla bir askeri operasyon başlatmıştır. Yemen'deki iç karışıklıkları gidermek için Arap koalisyonu ile birlikte Yemen'e gelen BAE, ülkedeki iç çatışmanın önüne geçmediği gibi Yemen meşru hükümetinin varlığını koruması yönünde bir adım da atmamıştır. BAE'nin 2015'te Yemen'e askeri müdahale kararı almasında, bölgedeki güç rekabeti olgusunun etkin olduğu ve BAE'nin Yemen'deki faaliyetlerinde güç ve bölgesel hegemonya arayışını devam ettirdiği gözlemlenmektedir. Bu bakımdan BAE'nin Yemen politikası Saldırgan Realizm teorisinin görüşleriyle uyuşmaktadır. Anahtar Kelimeker: Birleşik Arap Emirlikleri, Güç Rekabeti, Saldırgan Realizm, Yemen
Özet (Çeviri)
This thesis offers an in-depth examination of the United Arab Emirates' (UAE) policy towards Yemen, with a particular focus on the developments after the coup in September 2014. Under the leadership of Saudi Arabia, the Arab coalition launched a military operation dubbed the“Operation Decisive Storm”on March 25, 2015 against the Iran-backed Houthi movement, which had orchestrated the coup in Yemen. The UAE, which was also part of the Arab coalition, did nothing to stop the internal conflict in the region and did not take any steps towards reinstating the legitimate government of Yemen. The reasons behind the UAE's military intervention in Yemen in 2015 was competition for power, and the UAE has since then continued to seek power and regional hegemony through its activities in Yemen. In this regard, the UAE's policy towards Yemen is in line with the arguments of the Offensive Realist theory.