Örtü altı yetiştiriciliğinde güneş enerjisinin sulamada kullanımı ve marul bitkisi üzerindeki etkileri
The use of solar energy in irrigation and effects on lettuce plant in greenhouse cultivation
- Tez No: 623514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Vakumlu Güneş Kollektörü, Güneş Enerjisi, Seracılık, Marul, Vacuum Solar Collector, Solar Energy, Greenhouse, Lettuce
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda dünyada enerji ihtiyacı giderek artmaktadır. Bunun başlıca nedeni, dünya ekonomisinin ciddi olarak büyümesi ve teknolojinin hızlı gelişmesidir. Dünyada fosil yakıtları tükenmektedir. Bilim adamlarına göre tüketim hızı bu şekilde devam ederse, petrol ürünleri 40 yıl içerisinde yok olacaktır. Buna alternatif olarak güneş enerjisi sistemleri ön plana çıkacaktır. Güneş Enerjisi, PV paneller ile direkt olarak alternatif akıma dönüştürülen enerji bir sıvı aracılığıyla depolanmaktadır. Depolanan bu enerji çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Bu çalışmada güneş enerjisinin tanımı yapılmış ve tarımda kullanılabilme durumu araştırılmıştır. Seracılıkta güneş enerjisinin uygulaması marul bitkilerinde yapılmış ve sonuçları belirlenmiştir. Çalışmamızda 30 vakum tüplü güneş enerjisi kollektörü kullanılmıştır. Seranın kurulumu, panelin en verimli şekilde güneş ışığını alacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Sera içerisinde iki adet uygulama alanı kurulup, bu uygulama alanında bulunan marul bitkileri sıcak suyla (ideal sıcaklık) ve soğuk şebeke suyuyla sulama yapılmıştır. Marul (BT İri Kıvırcık Arap Saçı) bitkisinde bitki eni, bitki boyu, bitki ağırlığı, gövde çapı, kök boyu, yaprak sayısı, yaprak yaş ağırlık, yaprak kuru ağırlık, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık, suda çözünür kuru madde, pH analizleri yapılmıştır. Bu analizler ile karşılaştırılmalar yapılarak güneş enerji sistemlerinin seracılıkta kullanılma durumları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the need for energy in the world is increasing. This is mainly due to the serious growth of the world economy and the rapid development of technology. Fossil fuels are depleted in the world. According to scientists, if the consumption rate continues in this way, petroleum products will disappear in 40 years. As an alternative, solar energy systems will come to the fore. Solar energy, PV panels are directly converted to alternating current energy is stored through a liquid. This stored energy can be used in many different areas. In this study, the definition of solar energy has been made and its usability in agriculture has been investigated. The application of solar energy in greenhouse cultivation was done in lettuce plants and the results were determined. In our study, 30 vacuum tube solar collector was used. The installation of the greenhouse was carried out in such a way that the panel could receive the most efficient sunlight. Two application areas were established in the greenhouse and lettuce plants in this application area were irrigated with hot water (ideal temperature) and cold mains water. In lettuce plant, plant width, plant height, plant weight, stem diameter, root length, number of leaves, leaf wet weight, leaf dry weight, root wet weight, root dry weight, water soluble dry matter, pH analyzes were performed. By comparing these analyzes, the use of solar energy systems in greenhouses was investigated.