İkramiyeli gazete transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Ikramiyeli newspaper of transcription and evaluation
- Tez No: 623956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KOLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gazete, İkramiyeli Gazete, Osmanlı, Ziraat, Transkripsiyon, Newspaper, Ikramiyeli Newspaper, Ottoman, Agriculture, Transcription
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Yapılan bu çalışmada Osmanlı döneminde II. Meşrutiyet sonrası dönemde çıkarılan gazetelerden biri olan İkramiyeli Gazete incelenmiştir. Bu araştırmada, genel anlamıyla gazetecilik kavramının ne olduğu, gazetenin ortaya çıkışından ve gazeteciliğin Osmanlı Devleti zamanında nasıl bir tarihsel süreçten geçtiğine yer verilmiştir. Bunlara ilave olarak İkramiyeli Gazete'nin içerik itibariyle zirai faaliyetlerden bahsediyor olmasından dolayı Osmanlı döneminde ne gibi zirai faaliyetler olduğu ve İkramiyeli Gazete benzeri başka hangi gazete ve dergilerin olduğundan bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünde çalışmaya mevzu bahis olan gazetenin genel özelliklerine, hangi yazarların gazetede yazdığına ve gazetenin amacına yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde yer alan orijinal gazete belgelerinin transkripsiyonuna dayanarak elde edilen verilerden gazetenin içerik olarak nelerden bahsettiğine yine ikinci bölümde yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise İkramiyeli Gazete'nin 1., 2., 3., 4., 7., 9., 10., 12. ve 13. basımlarının transkripsiyonları gerçekleştirilmiştir. Son olarak çalışmanın sonuç kısmında transkripsiyon belgelerinden elde edilen veriler ayrıntılı incelenerek ilk basımdan 13. basıma doğru gazetede nelerin değiştiği gözlemlenmiş ve istatistiksel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ikramiyeli Newspaper, one of the newspapers published in the post-constitutional period in the Ottoman period, was examined. In this research, what is the concept of journalism in general sense, how the journalism has gone through the historical process of the Ottoman Empire from the emergence of the newspaper is given. In addition, since the Ikramiyeli Newspaper was talking about agricultural activities in terms of content, it was mentioned what kind of agricultural activities were in the Ottoman period and which other newspapers and magazines like Ikramiyeli Newspaper. In the second part of the thesis, the general characteristics of the newspaper, which writers wrote in the newspaper and the purpose of the newspaper are mentioned. In the second part, what the newspaper refers to in terms of the content obtained from the data obtained from the transcription of the original newspaper documents in the third part of the thesis is given. In the third part of the study, transcriptions of the 1st, 2nd, 3rd, 4th, 7th, 9th, 10th, 12th and 13th editions of Ikramiyeli Newspaper were performed. Finally, in the conclusion part of the study, the data obtained from the transcription documents were examined in detail and what was changed in the newspaper from the first edition to the 13th edition was observed and shown statistically.