KOBİ derecesinde PLM ihtiyaçlarının analizi ve örnek bir PLM uygulaması
The process of transition to product life cycle management in SME and a case studies
- Tez No: 624469
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖTLEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: PLM, Yalın Üretim Teknikleri, PLM yazılımları, PDM, Ürün ağacı yönetimi, KOBİ, PLM, Lean Manufacturing Techniques, PLM software, PDM, BOM, SME
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada bir ürünün tasarım aşamasından, hurdaya geçene kadar tüm aşamalarına ve sürecinin kontrolünü sağlayan PLM sürecinin firmalarda devreye alınma süreçlerinin analizi yapılmıştır. İki farklı ölçekli firmalar için yaşanan süreç değerlendirilmiştir ve PLM ile firmaların iyileştirdiği süreç örnekleri verilmiştir. PLM analiz edildiği iki üretim firmasının tasarım süreçlerinin organize edilmesi ve bu sayede kullanıcılara ve firmaya olan iyileştirmelere yer verilmiştir. Firmalarda yer alan ortak sorunlar için yalın üretim tekniklerinden de faydalanılmıştır. Firmalara yol göstermesi amacı ile atılması gereken adımlar tariflenmiştir. KOBİ büyüklüğünde bir firma için PLM' in ortalama bir maliyeti hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzed the processes of commissioning the PLM process in companies, which provides control of all stages and processes of a product from the design stage to the scrapping. PLM process has been observed in companies of two different sizes and these observations have been explained. Lean production techniques are also used for common problems in these companies. The steps to be taken to guide the companies have been described. An average cost of PLM has been calculated for a SME-sized company.