Türkiye'deki Suriyeli haberleri ve gazetecilerin haber üretim pratikleri
The syrian news in Turkey and news production practices of journalists
- Tez No: 624906
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli, mülteci, sığınmacı, göçmen, gazeteci, gazetecilik, haber üretimi, gerçekliğin inşası, etik, haber üretim pratiği, derinlemesine mülakat, Suriyeli temsili, Suriyeli haberleri, mülteci haberleri, ideoloji, medya, Syrian, refugee, asylum seeker, immigrant, journalist, journalism, news production, construction of reality, ethics, news production practice, in-depth interview, Syrian representation, Syrian news, refugee news, ideology, media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Medyada yer alan Suriyeli haberlerinde negatif söylemlerin sık sık tekrarlanması, ayrımcı, nefret içeren bir dil kullanılması, Suriyelilerin bireysel ve insana ilişkin özellikleri ile değil birer istatistik değer olarak haberlerde yer alması, toplumda Suriyelilere karşı oluşan olumsuz algıları pekiştirmektedir. Bu süreçte gazetecilere Suriyelilere dair algının oluşumunda büyük rol düşmektedir. Medyanın Suriyeli haberlerinde içine girdiği kısır döngünün, gazetecilerin farkındalık oluşturması ve etik/ mesleki ilkelere uygun yayıncılık anlayışı ile aşılabileceği düşünülmektedir. Bu görüşten yola çıkılarak çalışmada haber üretim süreci, ideolojinin haber metinlerinde yer alış şekli, gerçekliğin inşa süreci, etik ve mesleki ilkeler ele alınarak, Suriyelilerle ilgili haber yapan gazetecilerin haber üretim süreçlerine ilişkin dinamiklerin ve meslek anlayışlarının saptanması yapılmaktadır. Çalışmada katılımcı gazetecilere“kendilerine dair sorular, haber ve toplumsal gerçekliğe bakışlarına ilişkin sorular ve Suriye konusuna ilişkin sorular”olmak üzere 3 grup halinde soru yöneltilmiştir. Toplam 31 soru sorularak, verilen yanıtlar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonunda gazetecilerin oluşturdukları farkındalık ve etik ilkelere uyum sonucunda Suriyeli haberlerinde farklı bakış açıları geliştirebildiği görülmektedir. Basmakalıp ve negatif söylemlerle kurulan haberlerin yerine özgün örnekler koyulabilmektedir. Bilinen tüm baskı ve sınırlılıklara rağmen Suriyelilerle ilgili yaygın negatif söylemlerin dışında fark yaratan bir gazetecilik mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the Syrian news covered by the media the repetition of negative discourses, the use of a discriminatory and hateful language; the fact that Syrians are to be included in the news as a statistical value and not with individual and human characteristics, reinforces negative perceptions against Syrians. In this process, journalists play a major role in the perception of Syrians.It is thought that the vicious circle media has entered concerning the news about Syrians could be overcome with the awareness of journalists and a publishing approach in accordance with ethical / professional principles. Based on this view, the dynamics and professional understanding of the news production processes of the journalists reporting on Syrians are determined through the process of news production, the way ideology appears in the news texts, the construction of reality and considering ethical and professional principle. In the study, the participant journalists were asked three groups of questions : questions about themselves, questions about their views on news and social reality and questions on the Syrian issue. A total of 31 questions were asked and the answers were evaluated. As a result of this evaluation, it is seen that journalists are able to develop different perspectives in Syrian news as a result of awareness and compliance with ethical principles. Stereotyped and negative discourses can be replaced with genuine news. In spite of all the known pressures and limitations and apart from the common negative discourse about Syrians a journalism that makes a difference is possible.