Farklı yöntemlerle lehimlenen farklı metal alt yapıların mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical and mechanical properties of metal substructures soldered by different methods
- Tez No: 624969
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Konvansiyonel döküm, Lazer sinterleme, Lazer lehim, Konvansiyonel lehim, CAD/CAM, Casting, Laser sintering, Laser soldering, Gas soldering
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Soy olmayan metal alaşımlar hareketli ve sabit protetik restorasyonlarda en sık kullanılan metal alaşımlardır. Co-Cr alaşımları ucuz, kolay elde edilebilir ve yeterli dayanıma sahip olması açısından sıkça tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı yöntemlerle üretilen Co-Cr altyapıların konvansiyonel ve lazer lehimleme sonrasındaki gerilme dayanımlarını belirlemektir. Bu amaçla, konvansiyonel döküm, lazer sinterleme ve bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) yöntemleri ile Co-Cr metal altyapılar üretilmiştir. Her üretim grubu için 24 adet örnek (2x4x25mm) üretilmiştir. Her gruba ait örneklerden 8'er tanesi lehimlenmemiş kontrol örneklerini (K), 8 tanesi konvansiyonel lehim (KL) örneklerini ve 8 tanesi lazer lehim (LL) örneklerini oluşturmuştur. Tüm örnekler çekme testine tabi tutulmuştur. Lehimlenmemiş örneklerde gerilme dayanımları yüksekten düşüğe sırasıyla lazer sinterleme, CAD/CAM ve konvansiyonel döküm gruplarında ölçülmüştür. Konvansiyonel döküm ile üretilen örneklerde en yüksek gerilme dayanımı lazer lehimleme örneklerinde elde edilmiştir. Lazer sinterleme ve CAD/CAM ile üretilen örneklerde en yüksek gerilme dayanımı lehimlenmeyen örneklerde elde edilmiştir. Konvansiyonel lehimleme tüm örneklerde gerilme dayanımını azaltmıştır ve en fazla azalma lazer sinterleme ile üretilen örneklerde bulunmuştur. Lazer lehimleme ise gerilme dayanımını konvansiyonel döküm örneklerinde arttırırken lazer sinterleme ve CAD/CAM örneklerinde azaltmıştır. Lehimleme işlemi sonrasında metalin fiziksel özellikleri lehimlenecek metalin üretim yöntemine göre değişebilir. Özellikle lazer sinterleme, tabakalama yöntemi ile daha yoğun bir metal altyapı üretimi sağladığından lehimlenmemiş örnekler lehimlenmiş örneklere oranla daha düşük gerilme dayanımına sahip bulunmuştur. Sonuç olarak konvansiyonel döküm ile üretilen ve lazer ile lehimlenen örnekler haricinde lehimlenen tüm örneklerde gerilme dayanımı lehimlenmeyenlere oranla daha düşük bulunmuştur. Lazer lehimleme konvansiyonel lehimlemeye oranla alaşımın dayanıklılığını daha az etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Non-noble metal alloys are the most commonly used metal alloys in removable and fixed prosthetic restorations. Cobalt-chromium (Co-Cr) alloys are often preferred due to cheapness, availability, and sufficient strength. The aim of this study is to determine the tensile strengths of Co-Cr infrastructures fabricated by different methods after conventional and laser soldering. For this purpose, Co-Cr metal alloys were fabricated with conventional casting, laser sintering and computer aided design and computer aided manufacturing (CAD/CAM) methods. 24 samples (2x4x25cm) were fabricated for each group. Eight of the samples from each group consisted of control samples, eight of them were soldered by conventional method and eight of them were laser soldered. All samples were subjected to tensile strength testing. Tensile strengths in non-soldered samples were measured and the higher results were found in the laser sintering, CAD/CAM and conventional casting groups, respectively. The highest tensile strength in casted samples was obtained in the laser soldered samples. The highest tensile strength of the samples fabricated by laser sintering and CAD / CAM were obtained in non-soldered samples. Conventional soldering procedure reduced tensile strength in all samples, and the maximum reduction was found in the samples fabricated by laser sintering. Laser soldering increased the tensile strength in casted samples while decreasing the strength of laser sintering and CAD / CAM samples. The physical properties of the metal after the soldering process may vary depending on the fabrication method of the metal to be soldered. Particularly, the non-soldered samples have lower tensile strength than the soldered samples, especially since laser sintering provides a more intensive metal structure. As a conclusion, tensile strength of all samples soldered with the exception of samples fabricated by conventional casting and laser-soldered was found to be lower than those without soldering. Laser soldering affected the tensile strength of the alloy lower than gas soldering.