Metafor yöntemi ile temel ekonomik ve finansal kavramların algı seviyelerinin belirlenmesi: Kilis örneği
Determination of perception levels of basic economic and financial concepts by metaphor method: Case of Kilis
- Tez No: 625836
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AKÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Temel Ekonomik ve Finansal Kavramlar, Kilis, Metaphor, Basic Economic and Financial Concepts, Kilis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Kilis ilinde yaşayan kişilerin, temel ekonomik ve finansal kavramlara ilişkin algı seviyelerini metaforlar yardımıyla ortaya koymaktır. Bu araştırmada katılımcıların, metaforlar aracılığı ile kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri düşünülmüştür. Araştırma için katılımcılardan temel ekonomik ve finansal kavramlar ile ilgili benzetmelerde bulunmaları ve bunun nedenini açıklamaları istenmiştir. Bu kapsamda katılımcılara temel ekonomik ve finansal kavramlarla ilgili toplam on iki kavram verilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması, analizi ve yorumlamasında nicel ve nitel araştırma yöntemi, teknik olarak da metafor yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kilis ilinde yaşayan kişiler oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda; katılımcıların demografik özellikleri ile temel ekonomik ve finansal kavramları algılamalarında farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the perception levels of people living in Kilis province regarding basic economic and financial concepts with the help of metaphors. In this study, it was thought that the participants could express themselves better through metaphors. For the research, the participants were asked to make comparisons about basic economic and financial concepts and explain why. In this context, participants were given a total of twelve concepts related to basic economic and financial concepts. In the research, quantitative and qualitative research method and technically metaphor method were used for data collection, analysis and interpretation. The sample of the study consists of people living in Kilis province. As a result of the research; It was determined that the participants differed in their perception of basic economic and financial concepts with their demographic characteristics.