Tanzimat Dönemi romanlarında bakış açısı
Point of view in Tanzimat Period novels
- Tez No: 626547
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI GÖKÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlatıcı, bakış açısı, roman, narrator, point of view, novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
1960'ların sonuna doğru ortaya çıkan anlatıbilimin hem terim hem de içerik olarak en çok tartışılan konularından biri bakış açısıdır.“Tanzimat Dönemi Romanlarında Bakış Açısı”adlı bu çalışmada Batılı anlamda romanın ilk örneklerinin verildiği Tanzimat Dönemi'nden seçtiğimiz eserlerde anlatıcının ve bakış açısının nasıl kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde bildirişim modeli, anlatı düzeyleri ve anlatıcı tipolojileri incelenmiştir. İkinci bölümde bakış açısı kavramı ve bu kavram etrafında ortaya konan teoriler kronolojik olarak ele alınmıştır. Çalışmamızın uygulama kısmı olan üçüncü bölümde ise Ahmet Mithat Efendi'nin, Namık Kemal'in, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın, Samipaşazade Sezai'nin ve Nabizade Nazım'ın seçilen romanları anlatıcı ve bakış açısı yönüyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most discussed topics of narrative, both in terms and content, that emerged towards the end of the 1960s is point of view.“Point of View in Tanzimat Period Novels”in this study, it was determined how the narrator and his point of view were used in Selected Works from the Tanzimat period in which the first examples of the novel were given in the Western sense. Our study consists of three parts: In the first part, the communication model, narrative levels and narrator typologies are examined. In the second part, the concept of point of view and the theories laid out around this concept are discussed chronologically. In the third part, the selected novels of Ahmet Mithat Efendi, Namık Kemal, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Samipaşazade Sezai and Nabizade Nazim are evaluated in terms of narrator and point of view.