Asemptomatik inflamatuvar barsak ve psöriazis hastalarında subklinik entezopati varlığının değerlendirilmesi, entezopati prediktörlerinin saptanması
Assessment of subclinical enthesopathy in asymptomatic inflammatory bowel and psoriasis patients, detection of enthesopathy predictors
  1. Tez No: 627868
  2. Yazar: ALPER MACİF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KINIKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: psöriazis, inflamatuar barsak hastalığı, ultrasonografi, subklinik entezit, psoriasis, inflammatory bowel disease, ultrasound, subclinical enthesitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Entezit; tendon veya ligament insersiyosunun kemiğe yapışma bölgesinde meydana gelen inflamasyon olup spondiloartropati grubundaki hastalıkların önemli bir bulgusudur. Psöriatik artritin önemli klinik özelliklerinden biri olan entezit, aynı zamanda her ikisi de spondiloartropati spektrumu içerisinde yer alan inflamatuar barsak hastalığı ilişkili aksiyel ve periferik spondiloartropatilerin seyri sırasında görülebilmektedir. Spondiloartropatilerin erken evresinde görülebilen subklinik entezit, spondiloartropati belirti ve semptomları olmayan inflamatuar barsak hastaları ve psöriyazis hastalarında ultrasonografik yöntemle saptanabilir. Bu çalışmanın birincil amacı; herhangi bir kas eklem yakınması olmayan İnflamatuvar Barsak Hastaları ve Psöriyazis hastalarında subklinik entezopati oranlarının ultrasonografik bulgularla değerlendirilip sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. İkincil amacı ise; elde edilen ultrasonografik bulguların hastaların hastalık süresi, vücut kitle indeksi ve kullanılan medikal tedavi ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesidir Bu çalışmaya klinik olarak saptanabilen artrit ve enteziti bulunmayan, inflamatuvar bel ve sırt ağrısı ve entezis bölgelerinde ağrı tarif etmeyen 60 inflamatuvar barsak, 40 psöriazis hastası ile 40 yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Klinik değerlendirme sonrası hastalık tanılarını bilmeyen bir araştırmacı tarafından triceps, Quadriceps, proksimal patella, distal patella, Aşil ve plantar fasya tendon insersiyoları ultrasonografik elementer lezyonlar olan hipoekojenite, power doppler sinyali, entezofit, erozyon, kalsifikasyon ve tendon insersiyosunda kalınlık artışı varlığı açısından değerlendirildi ve her bulgu 0-3 puan arasında puanlandı. Hipoekojenite, Power Doppler sinyali ve kalınlık artışı puanları toplanarak inflamasyon skoru; entezofit, erozyon ve kalsifikasyon puanları toplanarak hasar skoru elde edildi. İnflamasyon ve hasar skorlarının toplamı ile toplam ultrasonografik entezopati skorları hesaplandı. Ultrasonografik değerlendirmede toplam ultrasonografik entezopati ve hasar skorları IBH ve psöriazis grubunda, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek saptandı. İnflamatuvar barsak ve Psöriazis grubunda skorlar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. İnflamasyon skorlarında 3 grup arasında anlamlı fark izlenmedi. Değerlendirilen elementer lezyonlardan entezofit ve erozyon psöriazis grubunda, IBH ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla kişide görüldü. Entezofit ve erozyon; psöriazis grubunda IBH ve kontrol grubuna kıyasla daha fazla entezis bölgesinde görüldü. Entezofit ve erozyon IBH grubunda ise kontrol grubuna kıyasla daha fazla entezis bölgesinde görüldü. Kalsifikasyon; IBH ve psöriazis grubunda benzer sayıda entezis bölgesinde görülürken kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla entezis bölgesinde görüldü. Hastalık süresi, uygulanan tıbbi tedavi, vücut kitle indeksi ile inflamasyon, hasar ve toplam ultrasonografik entezopati skorları arasında ilişki saptanmadı. Ülseratif kolit ve Crohn hastalarında inflamasyon, hasar ve toplam ultrasonografik entezopati skorları arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak; psöriazis ve inflamatuvar barsak hastalarında klinik olarak asemptomatik olan entezeal değişiklikler görülebilmektedir. Klinik muayene ile entezopati varlığı gözden kaçabildiği için ultrasonografi kullanımı erken dönemde bu tip anormalliklerin saptanmasında yararlı olabilir. Asemptomatik olan bu hastalarda sonradan gelişme olasılığı yüksek olan spondilartriti erken dönemde saptama olanağı elde etmiş oluruz.
Özet (Çeviri)
Enthesitis; is inflammation that occurs in the adhesion of the tendon or ligament insertion to the bone and is an important sign of diseases in the spondyloarthropathy group. One of the major clinical features of psoriatic arthritis, enthesitis can also be seen during the course of axial and peripheral spondyloarthropathies associated with inflammatory bowel disease, both within the spectrum of spondyloarthropathy. Subclinical enthesitis, which can be seen in the early stages of spondyloarthropathies, can be detected by ultrasonography in patients with inflammatory bowel and psoriasis patients who have no musculoskeletal signs and symptoms. The primary purpose of this study is; The evaluation of subclinical enthesopathy rates and ultrasonographic findings in patients with Inflammatory Bowel Patients and Psoriasis who do not have any muscle joint complaints and comparison with the healthy control group. The secondary aim is; the examination of the relationship of ultrasonographic findings obtained with patients disease duration, body mass index and medical treatment. This study included 60 inflammatory bowels, 40 psoriasis patients and 40 agesex matched healthy control groups that did not have clinically detectable arthritis and enthesitis, did not describe pain the inflammatory low back and enthesis areas. Patients had a US scan on the same day of their clinical assessment by an investigator blinded to physical examination findings and diagnosis. The insertions of the quadriceps tendon, proximal and distal patellar tendon, Achilles tendon, plantar aponeurosis and triceps tendon were examined bilaterally. Hypoechogenicity, thickening, enthesophytes, calcifications, erosions and entheseal PD signals were evaluated as elementary lesions and findings grade scale between 0 and 3 for each abnormalities. Findings that are associated with inflammation (hypoechogenicity, thickening and PD) were summed to calculate an inflammation score. US findings related to tissue damage (calcifications, erosions and enthesophytes) were summed to calculate a damage score. The sum of these two scores gave the total US enthesopathy score. In ultrasonographic evaluation, total ultrasonographic enthesopathy and damage scores were significantly higher in the IBH and psoriasis group than the control group. In IBD and Psoriasis group, no significant difference was observed between the scores. There was no significant difference between the 3 groups in the inflammation scores. Among the evaluated elementary lesions, enthesophyte and erosion were significantly higher in the psoriatic patients than IBD and control group. In the psoriasis group; entheseophyte and erosion was observed in more enthesis region than the IBD and the control group. In the IBD group entheseophtye and erosion was observed in more enthesis region than the control group. Calcification; while a similar number was observed in the enthesis region in the IBD and psoriasis group, it was significantly more in the enthesis region compared to the control group. No relationship was found between disease duration, medical treatment, body mass index and inflammation, damage and total ultrasonographic enthesopathy scores. No significant difference was found between inflammation, damage and total ultrasonographic enthesopathy scores in patients with ulcerative colitis and crohn. As a result; entheseal changes can be seen commonly in clinically asymptomatic psoriasis and inflammatory bowel disease patients. Enthesopathy presence by clinical examination often can be overlooked so ultrasound may be useful in early detection of such abnormalities.