Rektum kanseri cerrahisinde konvansiyonel teknik ve robot yardımlı laparoskopik tekniğin çok yönlü karşılaştırılması ve sağkalım analizleri
Multivariate comparison and survival analysis of conventional technical and robot assisted laparoscopic techniques in rectum cancer surgery
- Tez No: 627871
- Danışmanlar: UZMAN ADNAN ÖZPEK, DOÇ. DR. ABDULLAH ŞİŞİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: rektum kanseri, konvansiyonel cerrahi, robotik cerrahi, total mezorektal eksizyon, lenf nodu sayısı, sağkalım, rectal cancer, conventional surgery, robot-assisted laparoscopic surgery, total mesorectal excision, lymph node count, survival
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Rektum kanseri nedeniyle total mezorektal eksizyonla birlikte low anterior rezeksiyon ile tedavi edilen hastalarda konvansiyonel cerrahi (KC) ve robot yardımlı laparoskopik (ROYAL) cerrahi tekniklerinin karşılaştırılması, demografik ve patolojik veriler, perioperatif bulgular ve sağkalım durumunun analizi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Konvansiyonel cerrahi (n=44) ve robot yardımlı laparoskopik cerrahi (n=85) uygulanan rektum kanseri hastaları demografik parametreler, tümör lokasyonları, neoadjuvan kemoradyoterapi (NKRT) alıp almadığı, hastaların ASA skorları, ameliyat süreleri, kan transfüzyonu miktarları, hastanede kalış süreleri, tümör evreleri, toplam ve pozitif lenf nodu sayıları ve cerrahi sınır durumları çerçevesinde karşılaştırıldı. Hastaların sağkalım süreleri belirlenip gruplar arasındaki fark incelenip sağkalıma etkisi olan parametreler değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grupları incelendiğinde KC grubunun yaş ortalaması 62,23±12,45, ROYAL grubunun ise 59,13±11,10 saptanmıştır. Tümör lokasyonları her iki grupta benzer saptanmıştır. Evreler incelendiğinde istatistiksel farklılık gözlenmemiştir. Operasyon süresi KC grubunda daha kısa saptanmıştır (309,20±123,36 / 401,94±115,39 dk) (p=0,001). Çıkarılan lenf nodları incelendiğinde KC grubunda daha fazla lenf nodu çıkarıldığı gözlenmiştir (24,93±18,65 / 18,65±11,91) (p=0,034). Metastatik lenf nodları açısından gruplar arası farklılık izlenmemiştir. Neoadjuvan kemoradyoterapi almayan hastalar ayrıca değerlendirildiğinde yine KC grubunda daha fazla lenf nodu çıkarıldığı gözlenmiştir (p=0,016). Ameliyat türlerine göre sağkalım süreleri değerlendirildiğinde 5 yıllık sağ kalım süresi ROYAL grubunda daha uzun saptanmıştır (51.92±1.84 / 44,73±2,98 ay) (p=0.042). Sağkalımı etkileyen faktörleri incelediğimiz Cox- Regresyon Analizi'ne göre mortaliteyi; yaştaki 1 birim artışın 1,049 kat, evre 4 hastalığın varlığının 5,481 kat, tümör marjini pozitifliğinin 6,1 kat, KC uygulanmasının ROYAL'e göre 2,1 kat arttırdığı saptanmıştır. Sonuç: Rektum kanserinin cerrahi tedavisinde KC ile daha fazla lenf nodu çıkarılmakla birlikte ROYAL uygulanan hastalarda daha uzun sağkalım gözlenmiştir. Sağkalımı etkileyen en önemli parametreler yaş, evre IV hastalığın varlığı, tümör marjin pozitifliği ve KC uygulanması olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare conventional surgery and robot-assisted laparoscopic surgery techniques by analyzing demographic and pathological data, perioperative findings, and survival status in patients treated with low anterior resection with total mesorectal excision due to rectal cancer. Materials and Methods: Rectal cancer patients that underwent conventional surgery (CS) (n=44) and robot-assisted laparoscopic surgery (RALS) (n=85) were analyzed and compared in terms of demographic parameters, tumor locations, neoadjuvant chemoradiotherapy treatment, ASA scores, duration of surgery, blood transfusions, length of hospital stay, tumor stages, total and positive lymph node counts and surgical margins. Survival times of the patients were determined, the difference between the groups were examined, and the parameters affecting survival were evaluated. Results: When the study groups were examined, the mean age of the CS group was found to be 62.23 ± 12.45, and the RALS group was 59.13 ± 11.10. Tumor location distribution was similar in both groups. No statistical difference was observed in terms of stage distribution between groups. Operation time was shorter in the CS group (309.20 ± 123.36 / 401.94 ± 115.39 min) (p = 0.001). It was observed that more lymph nodes were removed in the KC group (24.93 ± 18.65 / 18.65 ± 11.91) (p = 0.034). Again, when patients who did not receive neoadjuvant chemoradiotherapy were also evaluated, it was observed that more lymph nodes were removed in the CS group (p = 0.016). Survival time analysis showed that the 5-year survival time was longer in the RALS group (51.92 ± 1.84 / 44.73 ± 2.98 months) (p = 0.042). According to Cox-Regression Analysis, in which we examined the factors affecting survival, it was determined that 1 unit increase in age increased mortality by 1.049 times, the presence of stage 4 disease increased mortality by 5.481 times, tumor margin positivity increased mortality by 6.1 times, and CS application increased mortality by 2.1 times compared to RALS. Conclusion: In the surgical treatment of rectal cancer, more lymph nodes are removed with CS, but longer survival was observed in patients undergoing RALS. The most important parameters affecting survival were determined as age, presence of stage IV disease, tumor margin positivity, and CS application.