Understanding the expectations of occupants on coworking space
Kullanıcıların ortak kullanma alanından beklentileri
- Tez No: 628986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN KEPEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma alanı, Ortak mekan tasarımı, Bilgi ekonomisi, Karşılıklılık, Çevre tasarımı, Sosyal tasarım, Alan sürdürülebilirliği, Coworking space, Shared space design, Knowledge economy, Mutualism, Environmental design, Social design, Workspace, Space sustainability
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ortak kullanımın yeni bir işyeri eğilimi biçimi olmasıyla birlikte, serbest çalışanlar, bağımsız girişimciler ve uzaktan çalışanlar, insanların sosyal etkileşimden etkilendiği açık açık alanları paylaşıyorlar. Bu çalışma, ortak çalışma alanının tasarımını ve ortak çalışma alanı ile memnuniyet arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. Kuşkusuz, ortak çalışma alanları yaygındır, ancak ampirik çalışmalar özellikle de mekânın özelliklerini sağlayan tasarım bilgisi ve mekânın tasarım özelliklerinin kullanıcıyı nasıl etkilediği gösteren araştırmalar yetersizdir. Mevcut literatür taraması, ortak çalışma alanı tasarımının kullanıcıların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkisi hakkındaki fikri desteklemeye çalışmaktadır. Basitçe, bir ortak çalışma alanı, masalardan çevrenin tüm olanaklarına ve tesislerine kadar kullanıcıların paylaştığı bir dizi ortak ve özel alanlara sahip açık planlı bir mekân olarak yorumlanabilir. Literatür dijital ekonomi objektifinden değerlendirilmiş, ortak çalışma alanının mekânsal düzenlemeleri ve doluluk sonrası değerlendirme; görüşmeler birincil veri olarak kullanılmıştır. Araştırmada, çalışma ortamının fiziksel ve sosyal niteliklerine dayanılarak yapıldı ve gizlenmiş değişkenler ile bunların kullanıcıların memnuniyeti üzerindeki etkileri ortaya konmaya çalışıldı. Bu araştırma için beş (5) farklı ortak çalışma alanında dokuzu (9) yönetici/menejer ve onbiri (11) kullanıcı olmak üzere toplam iyirmi (20) görüşme alınmıştır. Bulgular, birlikte çalışma alanının fiziksel ve sosyal niteliklerinin kullanıcıların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamaktadır. Bunun yanında olası sınırlamalar mevcuttur. Araştırma tasarımı İstanbul'da yapılan kesitsel bir çalışmadır. Kesitsel bir çalışma, araştırma katılımcılarının zaman içinde çalışılmadığını, bunun için daha zayıf bir nedensel yorumlamanın araştırma için daha canlı ve daha derinlemesine verilerin çıkarılması olasılığına yol açtığını göstermektedir. Bu araştırmanın sonuçları iki grup olabilir. Birincisi, akademik bir bakış açısıyla çalışma, kullanıcılar veya topluluk yararına daha iyi calışma koşulları elde etmek için çağdaş çalışma alanlarını nasıl tasarlayacağınıza dair bir rehber sunar. İkincisi, yönetimsel bir bakış açısıyla çalışma, topluluk, olaylar ve kolektif faaliyetler gibi sosyal niteliklerin, kullanıcıların belirli bir çalışma alanındaki etkileşimini nasıl olumlu yönde etkilediğiyle ilgili bilgi sağlar.
Özet (Çeviri)
As coworking is a new form of workplace trend, freelancers, independent entrepreneurs, and remote workers are sharing the open-plan space where occupants is driven by social interaction. This paper aims to understand the design of coworking space and the relationship between coworking space and satisfaction. Admittedly, coworking spaces are widespread, but the literature is insufficient, especially on design information which provides features of space and how design features of space affect the outcomes of occupants. Existing literature review attempts to support an idea of the positive influence of the design of the coworking space on the outcomes of occupants. Simply a coworking space can be interpreted as an open planned space with a set of shared and private areas where people share from desks to all amenities and facilities of the environment. The literature is reviewed through the lens of digital economy, spatial arrangements of coworking space, and post-occupancy evaluation; interviews were used as a primary data. The research was conducted based on, physical and social qualities of the coworking environment and attempted to reveal the obscured variables and their impact on occupants' satisfaction. For this research, twenty (20) interviews were taken from nine (9) managers and eleven (11) members from five (5) different coworking spaces. Findings confirm that the physical and social qualities of coworking space has positive impact on occupants' satisfaction. There are also possible limitations. The research design was a cross-sectional study conducted in Istanbul (Turkey). A cross-sectional study implies that research participants were not studied over time, resulting in a weaker interpretation and the possibility of extracting vivid and more in-depth data for the research. Implications of this research could be two-fold. First, from an academic perspective, study provides a guidance how design contemporary coworking spaces to achieve better conditions for occupants or the community. Second, from a managerial perspective, study provides information on how social qualities such as community, events, and collective activities positively impact the interaction of occupants in a particular coworking space.