Türkiye'de kamu harcamalarında etkinlik üzerine bir inceleme: Tıbbi görüntüleme cihazlarının dağılımı örneği
A examination on efficiency in public spending in Turkey: Distribution of medical imaging devices sample
- Tez No: 629198
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA SAĞBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Kamu Harcamalarında Etkinlik, Tıbbi Görüntüleme Cihazları, Bölgesel Dağılım, Public Expenditure, Public Expenditure Efficiency, Medical Imaging Devices, Regional Distribution
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
2020 yılı başlarında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, hem ulusal hem de küresel bazda sağlık harcamalarının önemini bir kez daha göstermiştir. Bu çalışmada, sağlık harcamaları kapsamında önemli bir yeri olan tıbbi görüntüleme cihazlarının bölgesel dağılımında etkinlik araştırılmıştır. Çalışmada, Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması Düzey 1'de yer alan 12 bölgenin verileri kullanılmıştır. Tıbbi görüntüleme cihaz sayıları ve görüntüleme sayıları açısından bölgeler arası karşılaştırma yapılmıştır. 1.000.000 Kişiye düşen toplam tıbbi görüntüleme cihaz sayısı göstergesine göre en fazla tıbbi görüntüleme cihazı İstanbul'da, en az tıbbi görüntüleme cihazı ise Ortadoğu Anadolu Bölgesindedir. Bölgeler ve sektörler bazında her 1.000 muayene için istenilen görüntüleme sayısı göstergesine göre görüntüleme sayısının en yüksek olduğu bölge İstanbul, en az olduğu bölge ise Doğu Karadeniz olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular tıbbi görüntüleme cihazlarının ve görüntüleme sayısının bölgesel dağılımlarında sektörlere göre farklı eşitsizlik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic, which influenced the whole world in early 2020, once again proved the importance of health expenditures both on a national and global basis. In this study, the efficiency of regional distribution of medical imaging devices, which has an importance in health expenditures, is examined. In the study, according to Nomenclature of Territorial Units Classification Level 1, 12 regions' data are used. Interregional comparison is made in terms of the number of medical imaging devices and imaging. According to the total number of medical imaging devices per 1.000.000 people, the most medical imaging devices are in Istanbul and the least medical imaging devices are in the Middle East Anatolia Region. According to the number of imaging per 1.000 examinations, the highest number is in Istanbul and the least number is in Eastern Black Sea Region. The findings show that there are different inequalities in the regional distribution of medical imaging devices and imaging numbers by sector.