Bedreddin ez-Zerkeşî'nin hadîs-sünnet anlayışı ve eserlerindeki özgünlük
Ez-Zarkashi's understanding of hadith-sunnah and originality in his works
- Tez No: 629406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zerkeşî, Hadis, Sünnet, Tenkit, Eser, ez-Zarkashi, Hadith, Sunnah, Criticism, Works
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla İslâm dininin Kur'ân-ı Kerîm'den sonra temel kaynağı hadîs-i şerîflerdir. Hadîsler ve onun uygulama kısmı olan sünnet günümüz de dâhil olmak üzere hemen her dönemde hem en çok tartışılan hem de en çok ilgilenilen alan olagelmiştir. İslâm âlimleri, sünnetle ilgili daima yeni çalışmalar ortaya koymuş ve bu çalışmalarla kendi asırlarında öncü olmakla kalmayıp ileriki zamanlarda da adlarından sık sık söz ettirmişlerdir. Hem yaşadığı dönemin hem de kendinden sonraki dönemlerin öncü âlimlerinden biri de h. 8. asırda varlığını sürdürmüş olan Bedreddin ez-Zerkeşî'dir(ö. 794/1391). Aslında el-Burhân fî ulûmi'l-Kur'ân adlı eseriyle tefsir alanında temayüz eden âlim, hadîs, fıkıh, fıkıh usulü vb. alanlarda da oldukça kıymetli çalışmalar yapmıştır. Hadîsin sıhhatiyle ilgili özellikle senedin ön planda tutulduğu bir dönemde Zerkeşî, yaptığı çalışmalarla metin tenkidine dikkat çekmiş ve bu konuda yazdığı el-İcâbe li îrâdî mâ'stedrekethu Âişe ale's-sahâbe adlı eseriyle de Hz. Aîşe'nin, sahabelere yönelik tenkidlerini açıkça dile getirmiştir. Metin tenkidi hususunda en dikkat çekici eserinin bu olmasının yanında hadîs alanında daha pek çok mühim eseri bulunmaktadır. Bu çalışmada söz konusu âlimin hadîs ve sünnet alanında vermiş olduğu eserleri incelenerek bu alana dair düşüncelerinden ve katkılarından söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main source of Islam after the Qur'an is the Hadith. In almost every period, including the Hadith and its practical part, the Sunnah, it has been both the most discussed and the most interested area. Islamic scholars have always put forward new studies on the Sunnah, and with these studies they have not only been pioneers in their own centuries, but have often mentioned their names in later times. One of the leading scholars of both the period in which he lived and the later periods was h. 8. it is Bedreddin ez-Zarkeşi who has existed throughout the century. In fact, al-Burhan fi ulumi'l-Qur'ân Al-Tafsir in the field of Tafsir theme of the scholar, Hadith, Fiqh, Fiqh method, etc. he has also done valuable work in the fields. In this century, in which the deed concerning the health of the Hadith is especially emphasized, Zarqeshi drew attention to the criticism of the text with his work and wrote about it with his work called Al-Icabe Li iradi Ma'stedrekethu Aisha Aisha ale ' -Sahaba. He openly expressed his criticisms of Aisha towards his companions. In addition to this being his most remarkable work in the field of criticism of the text, there are many other important works in the field of Hadith. In this study, the works of the said Scholar in the field of Hadith and Sunnah were examined and his thoughts and contributions related to this field were mentioned.