Hirschsprung hastalığı tanısıyla transanal endorektal pull through ameliyatı yapılan olguların uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long term results of patients who underwent transanal endorectal pull through surgery for hirschsprung disease
  1. Tez No: 629480
  2. Yazar: BAYRAM BURULDAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT HAYRİ ÖZOKUTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, İnkontinans, Kabızlık, Pull through, Hirschsprung disease, Constipation, Incontinence, Pull through
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Hirschsprung hastalığının (HH) tedavisinde son yıllarda en sık tercih edilen cerrahi yöntem, transanal endorektal pull through (TERP) ameliyatıdır. Çalışmamızda, TERP ameliyatı yapılan olgularda ameliyat sonrası hastaların uzun dönem takip sonuçlarını değerlendirmek, elde edilen verileri literatür ışığında analiz etmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalın'da 2009-2019 yılları arasında TERP yapılan ve ameliyat sonrası 3 yaş ve üzeri olan hastaların dosyaları incelendi. Ameliyat öncesi hasta bilgileri retrospektif taranarak elde edildi. Hastalar, postoperatif dönemdeki barsak fonksiyonları, kontinans durumları ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla polikliniğe çağırıldı. Kontrole gelemeyen hastaların bilgileri yakınlarıyla telefonla görüşülerek elde edildi. Hastalara hazırlanmış anket soruları soruldu. Bulgular: Hastaların 46'sı erkek 8'i kız idi. Tanı yaşı ortalama 26,4 ay ve ameliyat yaşı ortalama 35,5 ay idi. Ameliyat süresi ortalama 140 dakika, aganglionik segment uzunluğu ortalama 21,5 cm idi. Ameliyat sonrası erken dönemde 3 (%5,5) hastada anastomoz darlığı, 2 (%3,7) hastada enterokolit tablosu görüldü. Uzun dönem sonuçları değerlendirilen hastaların 13 (%24)'ünde kabızlık ve 7 (%13)'sinde soiling görüldü. Takiplerde 2 (%3,7) hastada kısmi fekal inkontinans izlendi. İstatistiksel olarak ameliyat öncesi ve sonrası hastaların boy ve kilo persentil değerleri arasında anlamlı fark bulundu. Hastalara uygulanan barsak fonksiyon anketi ortalama puanı 19,05 idi. Sonuçlar: Çalışmamızda, TERP ameliyatının tüm HH yaş grupları için etkili ve güvenilir bir yöntem olduğu görüldü. TERP ameliyatının hastalara kolay uygulanabilir, komplikasyonlarının az, kozmetik sonuçlarının oldukça iyi, cerrahi sonrası ise normale yakın barsak hareketleri ve sfinkter fonksiyonlarının olduğu görüldü. TERP ameliyatının bu avantajlarıyla, HH için oldukça önemli bir ameliyat tekniği olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The most preferred surgical method in the treatment of Hirschsprung's disease (HH) in recent years is the transanal endorectal pull through (TERP) operation. In our study, it was aimed to evaluate the long term follow up results of patients after surgery, and to analyze the data obtained in the light of the literature in patients who were operated with the TERP method. Material and Method: The files of patients who had TERP between 2009 and 2019 at Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery and who were 3 years or older after surgery were reviewed. Preoperative patient information was analyzed retrospectively. The patients were invited to the outpatient clinic for the evaluation of bowel functions, continence conditions and quality of life in the postoperative period. The information of patients who could not come to control was obtained by contacting their relatives over the phone. Patients were asked questionnaire questions prepared. Results: 46 of the patients were boys and 8 were girls. The average age of diagnosis was 26,4 months and the average age of surgery was 35,5 months. The mean operation time was 140 minutes, and the aganglionic segment length was 21,5 cm on average. In the early postoperative period, anastomotic stricture was observed in 3 (5,5%) patients, and enterocolitis in 2 (3,7%) patients. Constipation was observed in 13 (24%) and soiling in 7 (13%) of the patients whose long term results were evaluated. Partial fecal incontinence was observed in 2 (3,7%) patients. Statistically, a significant difference was found between the height and weight percentile values of patients before and after surgery. The mean score of the bowel function questionnaire applied to the patients was 19,05. Conclusion: In our study, it was seen that TERP surgery was an effective and reliable method for all HH age groups. It was observed that TERP surgery can be applied to patients easily, complications are low, cosmetic results are good, and post surgery bowel movements and sphincter functions are near to normal. With these advantages of TERP surgery, it was concluded that it is a very important surgical technique for HH.