Endometriyal polip olgularında total oksidan, antioksidan ve tiyol-disülfid homeostazının incelenmesi
Investigation of total oxidant, antioxidant and thiol-disulfide homeostasis in endometrial polyp cases
- Tez No: 629730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ERDEM TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal polip, tiyol – disülfid homeostazı, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, oksdatif stres indeksi, Thiol, total oxidant status, total antioxidant status, endometrial polyp, disulfid
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızda vücuttaki total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi ve bunlarla ilişkili olduğu gösterilen tiyol-disülfid dengesinin endometriyal poliplerle ilişkisi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda endometriyal polipleri olan hastalarla olmayanların demografik özellikleri ve tam kan sayımı parametreleri karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metod: Bu prospektif, vaka-kontrol çalışması Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde anormal uterin kanama nedeniyle ofis histeroskopi yapılan olgular üzerinde gerçekleştirildi. Endometriyal polip tespit edilen 35 olgu (endometriyal polip grubu) ve endometriyal polip tespit edilmeyen 35 olgu (kontrol grubu) olmak üzere toplam 70 olgu çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve ofis histeroskopi bulguları kaydedildi. Hastalardan operasyon öncesinde kan örneği alınarak total oksidan seviye, total antioksidan seviye, tiyol - disülfid düzeyleri ve tam kan sayımı parametreleri değerlendirildi. Sayısal verilerin istatistiksel karşılaştırmasında bağımsız örneklem t test ve Mann-Whitney U test kullanıldı. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında ise ki-kare testi kullanıldı. Tüm testlerde p ≤ 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar (endometriyal polip ve kontrol grupları) demografik özellikler açısından karşılaştırıldığında (yaş, gravida, parite, boy, ağırlık, vücut kitle endeksi, menapoz durumu), gruplar arası anlamlı farklılık yoktu (p > 0,05). Gruplar (endometriyal polip ve kontrol gruplar) serum tam kan sayımı parametreleri, serum oksidatif stres parametreleri (total oksidan seviye, total antioksidan seviye ve oksidatif stres indeksi) ve serum dinamik tiyol – disülfid parametreleri (total tiyol, native tiyol, disülfid, disülfid/total tiyol, disülfid/native tiyol, native tiyol/total tiyol) açısından karşılaştırıldığında ise gruplar arası anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi (p > 0,05). Sonuç: Anormal uterin kanama ile başvuran endometriyal polip kontrol olgularında total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi ve tiyol- disülfid parametreleri açısından anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In our study, we tried to evaluate the relation of endometrial polyps to the body total oxidant level, total antioxidant level, oxidative stress index and thiol-disulfide homeostasis which is shown to be related with oxidant and antioxidant levels. At the same time the demographic properties and blood panels of patients with endometrial polyps and those without were evaluated. Material And Methods: This prospective case-control study was performed on patients who underwent office hysteroscopy due to abnormal uterine bleeding at Ankara Yıldırım Beyazıt University Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic. A total of 70 cases which consist of 35 cases (endometrial polyp group) with endometrial polyp and 35 cases (control group) without endometrial polyp were included in the study. The demographic characteristics and office hysteroscopy findings of the patients were recorded. Patients' total oxidant level, total antioxidant level, thiol - disulfide levels and complete blood count parameters were evaluated via blood samples taken prior to the operation. The statistical comparison was done using independent sample t test and Mann- Whitney U test. In the comparison of categorical data, chi-square test was used. In all tests, p ≤ 0.05 was considered statistically significant. Results: The comparison of demographic characteristics (age, gravida, parity, height, weight, body mass index, menopausal status) of the two groups (endometrial polyp and control groups) yielded no significant difference (p > 0,05). The comparison of serum complete blood count parameters, serum oxidative stress parameters (total oxidant level, total antioxidant level and oxidative stress index) and serum dynamic thiol - disulfide parameters (total thiol, native thiol, disulfide, disulfide / total (thiol, disulfide / native thiol, native thiol / total thiol) also resulted in no significant difference between the groups (p > 0,05). Conclusions: In endometrial polyp cases, there is no significant difference in terms of total oxidant level, total antioxidant level, oxidative stress index and thiol- disulfide parameters compared to the control group.