Kumaş düzleminde ve düzlem dışında kat arası açılma (ıntra-lamınar) dayanımı
In-plane and out-of-plane interlaminar strength of woven fabric
  1. Tez No: 630604
  2. Yazar: ELİF ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal iplik çekme, Para-aramid fabric, Nanoprepreg, Grafenprepreg, Yanal çoklu çekim, Balistik performans, Lateral single pull-out, Para-aramid fabric, Nanoprepreg, Nanografenprepreg, Lateral multiple pull-out, Balistic performence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, para-amid kuru kumaş, reçine katkılı prepreg, nanoprepreg ve grafen prereg katkılı para-aramid kumaşların yanal çekme özelliklerinin araştırılmasıdır. Çekme fikstürünün universal çekme cihazında modüler kullanımı ile para-aramid kumaşların yanal çekme özellikleri ile ilgili veriler üretilmiştir. Para-aramid kumaşın üstten tekli ve çoklu çekimlerinin iplik uç sayısı ve kumaşdaki konumuna bağlı olduğu tespit edilmiştir. Yanal iplik çekimindeki uç sayısı arttıkça elde edilen verilerin doğrusal olmadığı anlaşılmıştır. Kumaşın alttan yanal ardıl çekimleri ve çoklu çekimlerinden anlaşılacağı üzere ilk ipliğin çekilmesi ile çekme kuvvetinin orantılı olmayan bir şekilde azaldığı ve çoklu çekimde uç sayısı arttıkça doğrusal olmayan bir şekilde arttığı sonucuna varılmıştır. Kumaşa epoxy reçine ve çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNTs) ve nano grafen plaka (GNPs) nuamelesi ile yanal çekme kuvvetlerinin sıradışı olarak artmıştır. MWCNTs nin yanal çekme kuvvetine etkileri bir derece görülmekle birlikte GNPs nin etkisi anlaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The objevtive of this study was to investigate the lateral pull-out puroperties of dry para-aramid fabric as well as the prepreg and MWCNTs and GNPs addition of para-aramid fabrics. Data related to lateral pull-out properties was generated by using the universal tensile testing instruments equipped with pull-out fixture. It was identify that upper single and multiple lateral pull-out forces of the para-aramid fabric depended on the number of yarn ends and their positions in the fabric. It was understood that when the lateral yarn pull-out ends in the fabric was increased, data obtained from the experiment was nonlinear. As it was understood that the bottom successive and multiple lateral pull-out forces of fabric was disproportionally decreased after the first yarn was pulled and when the number of yarn ends at the multiple lateral pull-out were increased fabric pull-out force was also increased disproportionally. After epoxy resin, MWCNTs and GNPs additons to the para-aramid fabric, their lateral pull-out forces were extraordinarily in increased. The effect of the contribution of the MWCNTs in the para-aramid prepreg fabric was realized but the effect of the GNPs in the para-aramid prepreg fabric was not fully understood.