Başlangıç keman eğitimine Türk bestecilerin Türk ezgileri ile yaptıkları katkılar ve bu ezgilerin kullanılabilirliğinin araştırılması
Turkish composers' contributions to initial violin education with Turkish melodies and investigation of their usability
- Tez No: 632042
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN BÜLENT AKDENİZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Başlangıç Seviyesi Keman Eğitimi, Batı Müziği, Keman Eğitiminde Türk Müziği, Eser, Elementary Level Violin Education, Western Music, Turkish Music in Violin Education, Works
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ülkemizde keman sanatçıları yetiştiren en önemli kurumlardan olan konservatuvarlarda Türk müziğinde kullanılan eserlerin ve etütlerin de kendine yer bulması öz müziğimizin gelişimi ve devamlılığı bakımından oldukça önemlidir. Batı müziği keman literatüründe, kendi öz müziğimiz olan Türk müziği ve motiflerinin kullanıldığı çalışmalara ihtiyaç duyulmakta, bu konudaki eksikliğimizin giderilmesi için eser sayısının artırılması ve çok sayıda eserin orijinalinin kesinlikle bozulmadan aktarılması konusunda yapılacak olan çalışmaların gerekliliği bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırmada, Batı müziğine uygun bulunan Türk Sanat Müziğine ait“saz ve söz eserlerinin”konservatuvarlarda verilen başlangıç düzeyindeki keman eğitiminde de kullanılabilmesinin yolunu açmak için çeşitli materyaller (derlenmiş notalar ve çalışma egzersizleri) meydana getirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, nitel araştırma türünde betimsel araştırma yöntemi ve tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sırasında incelenen eserlerin, icracıyı söz konusu parçalara hazırlamak için oluşturulan çalışma ve egzersizlerle, birinci, ikinci ve üçüncü pozisyonda kalış ve geçiş çalışmaları, birinci pozisyonu içermesi sebebiyle, söz konusu pozisyonun geliştirilmesine yardımcı olduğu, pekiştirilmesinde kullanılabileceği ve kullanılan Türk Sanat Müziği eserlerinin de konservatuvar düzeyinde başlangıç seviyesi klasik Batı müziği keman eğitiminde alternatif bir materyal olarak sunulmasının doğru bir yaklaşım oluşturabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Kemanda birinci, ikinci ve üçüncü pozisyon gibi temel pozisyonları kullanabilen ve söz konusu çalışmaların icra edilebilmesi amacıyla kullanılması esas olan temel arşe kullanım tekniğini pekiştirmiş olan icracılar için söz konusu egzersizlerin ve uyarlanmış Türk Sanat Müziği eserlerinin icra edilmeye ve eğitime uygun görüldüğü söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
It is very important for the development and continuity of our own music, the works and studies of which take place in Turkish music conservatories which are among the most important institutions training violin artists in our country. There is a need for more studies in which Turkish music and its motifs are used. Considering our handicap on this topic, the necessity of future studies on increasing the number of musical works and introducing new works to Turkish music without affecting their originality emerge as a real issue. This study aims to create various materials (compiled notes and exercises) in order to enable instrumental (Turkish saz) and lyrical works of Turkish Classical Music that are appropriate for Western music to be used in elementary level violinist training in the conservatories. In this study, qualitative research methods such as descriptive research method has been used. It has been concluded that the pieces examined during the research and the works and exercises created to prepare the performer to play the pieces in question, as well as the standing and transition exercises in the first, second, and third positions help the position in question to be improved as they include the first position, that they can be used for consolidation, and that the introduction of classical Western music as an alternative material in violin education can constitute a correct approach. For the performers who can use basic positions such as first, second and third positions in the violin and who have reinforced the basic back use technique, which is essential to be used for performing these works, it can be said that the exercises and adapted Turkish Art Music works are considered suitable for performance and training.