XI-XII y.y'da Hanefi-Mâtürîdî mezhebinin yayılmasında Mâverâünnehirli ulemânın rolü
Department of basic Islamic sciences history of Islamic sects history
  1. Tez No: 632059
  2. Yazar: MEİİRBEK KALMANOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm, Mâverâünnehir, Türk, Mezhep, Hanefî-Mâtürîdîlik, Âlimler, Islam, Maveraünnehir, Turk, Sect, Hanafi-Maturidism, Scholars
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İslâm tarihinde Mâverâünnehir topraklarının önemi büyüktür. Çünkü, İslâm dininin yaygınlaşmasına katkıda bulunan, değerli eserler veren meşhur âlimler buralardan yetişmiştir. Bölge fethedilmeden önce yoğun olarak Türklerin kabileler halinde yaşadığı bir yerdi. Müslüman Araplar'ın fethiyle İslâm'la tanışan bölge halkı, İslâm'ı kabul etmede geç kalmamış ve küçük gruplar halinde de olsa hemen İslâm'a girmişlerdir. Daha sonra kendi devletlerini kuran Türkler, İslâm'a büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. Bölgede yaşayan çeşitli Türk devletleri hüküm sürdükleri esnada buraları İslâm medeniyetinin birer ilim ve kültür merkezi haline getirmişlerdir. Özellikle Buhara, Semerkand, Nesef, Şâş, Curcân ve Fârâb gibi şehirlerde bunu görmekteyiz. Örneğin, meşhur hâdis âlimi el-Buhari, filizof ve mantıkçı olan İbn Sînâ gibiler bu bölgede olan Buhara şehrinde yetişmişler ve günümüzde de çok değerli olan eserler vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In the history of Islam, the lands of Maveraünnehir are very important. Because the famous scholars who contributed to the spread of the religion of Islam and gave valuable works were born from these places. Before the region was conquered, it was a place where the Turks lived in tribes. The people of the region, who met Islam with the conquest of the Muslim Arabs, were not late in accepting Islam and immediately entered Islam, even in small groups. The Turks, who later established their own states, provided great services to Islam. During the reign of the various Turkish states living in the region, they turned these places into the scientific and cultural centers of Islamic Civilization. We see this especially in cities such as Bukhara, Samarkand, Nasaf, Shash, Curcan, and Farab. For example, people like the famous hadith scholar al-Bukhari, the philosopher and the logician Ibn Sina grew up in the city of Bukhara in this region and have given many other works for today.