Lise öğrencilerinin siber zorbalık ve internet bağımlılığı düzeyinin, ebeveynlerle iletişim ve akranlarla ilişkiler açısından incelenmesi: İzmir örneği
High school students cyberbullying and internet addiction levels of parental investigation of the communication and relations with peer: Example of İzmir
- Tez No: 634117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN, DOÇ. DR. HAKAN BAYDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık, siber mağduriyet, internet bağımlılığı, akranlarla ilişkiler, aile ile iletişim, sosyal hizmet, Cyberbullying, cyber victimization, internet addiction, peer relationships, family communication, social work
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amaç: İnternet bağımlılığı ile siber zorbalık/mağduriyetin ebeveynlerle iletişim, akranlarla ilişkiler ve diğer bazı sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmaya İzmir İlinde 4 farklı türde 8 lisede öğrenim gören 14-19 yaş aralığındaki toplam 320 kişi katılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenleri internet bağımlılığı ve siber zorbalık/mağduriyet iken bağımsız değişkenleri ebeveynlerle iletişim, akranlarla ilişkiler ve bazı sosyodemografik özelliklerdir. Araştırmada sosyodemografik özellikler için bilgi formu, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Akran İlişkileri Ölçeği ve Aile İletişim Kalıpları Ölçeği kullanılmıştır. Veriler için sayı ve yüzde dağılımları ile korelasyon analizi, Kruskal Wallis ve Mann Witney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Siber zorbalık ile siber mağduriyet arasında pozitif-orta derecede, internet bağımlılığı arasında ise pozitif-zayıf derecede anlamlı birliktelik olduğu görülmektedir. Siber zorbalık arttığında siber mağduriyet ve internet bağımlılığı, siber mağduriyet arttığında da internet bağımlılığı artış göstermektedir. Akran ilişkilerinde birliktelik boyutu puanları arttığında siber mağduriyetin ve internet bağımlılığının arttığı, akran ilişkilerinde çatışma boyutu puanı yükseldiğinde ise siber zorbalık, mağduriyet ve internet bağımlılığının arttığı görülmüştür. Aile ile iletişimde diyalog boyutunun artması siber zorbalık ve davranışını ve internet bağımlılığı düzeyini azaltmaktadır. Sonuç: Siber zorbalık yapan ya da mağduriyet yaşayan ergenlerin internet bağımlılığı düzeyi yüksektir. İnternet bağımlılığı, siber zorbalık ve mağduriyet ile aynı zamanda akranlarla ilişkiler ve aile ile iletişim ile anlamlı düzeyde ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between internet addiction and cyberbullying/victimization, communication with parents, relationships with peers and some other sociodemographic variables. Material and Method: The research was designed in a relational screening model. A total of 320 people between the ages of 14 and 19 attended the study in 8 high schools in 4 different types in İzmir. While the dependent variables of 8 studies in 4 different types in İzmir Province are internet addiction and cyberbullying / victimization, independent variables are communication with parents, relationships with peers and some sociodemographic features. In the research, information form for socio-demographic characteristics, Revised Cyber Bullying Inventory, Young Internet Addiction Scale, Peer Relations Scale and Family Communication Patterns Scale were used. For data, number and percentage distributions and correlation analysis, Kruskal Wallis and Mann Witney U test were used. Results: It is observed that there is a positive-middle meaningful association between cyberbullying and cyber victimization, and a positive-weak meaningful association between internet addiction. Cyber victimization and internet addiction increase when cyber bullying increases, and internet addiction increases when cyber victimization increases. It was observed that cyber victimization and internet addiction increased when peer relations increased in the dimension of association, and cyber bullying, victimization and internet addiction increased when the scale of conflict increased in peer relations. Increasing the dialogue dimension in family communication decreases cyberbullying and behavior and internet addiction level. Conclusion: Internet addiction level of adolescents who experience cyberbullying or suffering is high. Internet addiction is significantly associated with cyberbullying and victimization, as well as relationships with peers and communication with the family.