Di (2-Etilhekzil) fitalatın ratlarda kıl iz mineral düzeyleri üzerine etkisi
The effect of di (2-Ethylhexyl) phthalate on hair trace mineral levels in rats
- Tez No: 634587
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır, çinko, demir, fitalat, manganez, Copper, iron, manganese, phthalate, zinc
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Dİ (2-ETİLHEKZİL) FİTALATIN RATLARDA KIL İZ MİNERAL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışma, di (2-etilhekzil) fitalatın ratlarda kıl iz mineral düzeyleri üzerine etkilerini araştırmak için planlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada 250-300 g ağırlığında 40 Wistar-Albino dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar beş gruba ayrıldı (1. grup: kontrol, 2. grup: yağ kontrol, 3. grup: 20 mg fitalat, 4. grup: 100 mg fitalat, 5. grup: 500 mg fitalat grubu). Fitalat ve mısır yağı karışımı gastrik gavaj yöntemi ile verildi. Deneme süresi 14 gün olarak belirlendi. Çalışmanın sonunda alınan kıl örneklerinde iz mineral düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Kontrol gruplarına kıyasla 20 mg, 100 mg ve 500 mg fitalat uygulanan deneme gruplarında demir düzeylerinde artışlar ve bakır düzeylerinde düşüşler saptandı. 20 mg fitalat verilen gruplarda çinko ve manganez düzeylerinde artışlar, 100 mg fitalat verilen gruplarda çinkoda azalma manganezde artma ve 500 mg fitalat verilen gruplarda çinko ve manganez miktarlarında azalmalar gözlendi. Sonuç: Fitalat uygulanan grupların tamamında iz mineral düzeylerinde değişimler saptandı. Tüm gruplarda demir düzeylerinde artış, bakır düzeylerinde azalış görüldü. Çinko ve manganez düzeylerinde ise verilen fitalat miktarına göre artışlar ve azalışlar gözlendi.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DI (2-ETHYLHEXYL) PHTHALATE ON HAIR TRACE MINERAL LEVELS IN RATS Aim: This study was planned to investigate the effects of di (2-ethylhexyl) phthalate on hair trace mineral levels in rats. Material and Method: 40 Wistar–Albino female rats weighing 250-300 g were used in the study. The rats were divided into five groups (group 1: control, group 2: fat control, group 3: 20 mg phthalate, group 4: 100 mg phthalate, group 5: 500 mg phthalate group). Phthalate and corn oil mixture was given by gastric gavage method. Experimental period was determined as 14 days. At the end of the study, hair trace mineral levels were measured. Results: In the experimental groups that received 20 mg, 100 mg and 500 mg phthalates, significant increases in iron levels were observed compared to the control groups, while significant decreases were found in copper levels. While the levels of zinc and manganese were increased in the groups that received 20 mg phthalate, there was a decrease in zinc and manganese in the groups given 100 mg phthalate, and decreases in the amounts of zinc and manganese in the groups that received 500 mg phthalate. Conclusion: Changes in trace mineral levels were detected in all of the phthalate treated groups. There was an increase in iron levels and a decrease in copper levels in all groups. Increases and decreases were observed in zinc and manganese levels according to the amount of phthalates given.