Alkali genleştirilmiş perlit ve alkali perlit kullanılarak metilen mavisinin yanıt yüzey yöntemiyle incelenmesi
Analysis of methylen blue by using alkaline expanded perlite and alkali perlite by answer surface method
- Tez No: 634589
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi, yanıt yüzey yöntemi, perlit, genleştirilmiş perlit, alkali, Methylene blue, response surface method, perlite, expanded perlite, alkaline
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte endüstride kullanılan su miktarı da artmaktadır. Kullanılan sular çevreye kirletilmiş su olarak bırakılmaktadır. Çevreye atık su olarak atılan bu suların geri kazanımı ve arıtımı için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında pratik uygulamaya sahip ve ekonomik olan adsorpsiyon yöntemi bir çok avantaja sahip olmasından dolayı oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Adsorpsiyon işleminde birçok adsorbent kullanılmaktadır. Bunlar arasında hem çok kolay bulunabilen hem de çok ucuz olan doğal adsorbentler daha çok tercih edilmektedir. Bu çalışmada; perlit ve genişletilmiş perlit NaOH ile modifiye edilerek alkali genişletilmiş perlit ve alkali perlit sentezlenmiş ve metilen mavisi adsorpsiyonunda kullanılmıştır. Sentezlenen alkali genişletilmiş perlit ve alkali perlit karakterizasyonu SEM, XRD ve FTIR ile gerçekleştirilmiştir. Metilen mavisi adsorpsiyonunda; çözelti başlangıç konsantrasyonu ve çözelti başlangıç pH parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Metilen mavisinin adsorpsiyonu yanıt yüzey yöntemiyle belirlenmiştir. Yanıt yüzey yönteminde çözelti başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık ve zaman parametreleri incelenmiş ve cevap parametresi olarak adsorpsiyon kapasitesi (qe) seçilmiştir. Yanıt yüzey yöntemi; design expert programı bünyesinde bulunan merkezi kompozit tasarımı yöntemiyle incelenmiştir. Yanıt yüzey yöntemiyle ANOVA tabloları ve regresyon eşitliği belirlenmiştir. Yüzey yanıt yöntemiyle metilen mavisinin adsorpsiyon kapasitesinin iki boyutlu ve üç boyutlu grafikleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, the amount of water used in the industry also increases. The waters used are left as polluted water to the environment. There are many methods for the recovery and treatment of these waters, which are discharged into the environment as wastewater. Among these methods, the adsorption method, which has practical application and is economical, has a wide range of uses since it has many advantages. Many adsorbents are used in the adsorption process. Among these, natural adsorbents that are both very easy to find and very cheap are more preferred. In this study; alkaline expanded perlite and alkaline perlite were synthesized by modifying with perlite and expanded perlite NaOH and used in adsorption of methylene blue. The synthesized alkali expanded perlite and alkaline perlite characterization were performed with SEM, XRD and FTIR. In methylene blue adsorption; solution initial concentration and effect of solution initial pH parameters were investigated. Adsorption of methylene blue was examined by the response surface method. In the response surface method, the solution initial concentration, temperature and time parameters were examined and adsorption capacity (qe) was chosen as the response parameter. Response surface method; It was examined by the central composite design method within the design expert program. ANOVA tables and regression equation were determined by response surface method. Two-dimensional and three-dimensional graphics of the adsorption capacity of methylene blue were obtained by surface response method.