Ratlarda fundektominin histopatolojik bulguları ve metabolik hormonlar üzerine etkisi
The effect of fundectomy in rats on histopathological findings and metabolic hormones
- Tez No: 634958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BİLGİN GÜLÇİÇEK, DR. TALAR VARTANOĞLU AKTOKMAKYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik Cerrahi, Fundektomi, Obezite, Bariatric Surgery, Fundectomy, Obesity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş Önlenebilir ölüm sebepleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer alan obezite, günümüzün önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir. Yaşam tarzı değişikliği, egzersiz, diyet ve medikal tedavilerle üstesinden gelinmeye çalışılan bu hastalık için bu tedbirler çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle bariatrik prosedürlerin önemi ve kullanım sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bariatrik cerrahide altın standart teknik için arayışlar hala devam etmektedir. Restriktif tekniklere bir alternatif olarak gösterilen fundektomi ameliyatı emilim kısıtlaması ve metabolik değişikliklere neden olmaktadır. Amaç Bu çalışmamızda ratlar üzerinde uyguladığımız fundektomi tekniğinin mide ve obezite metabolizması üzerinde etkili olan hormonlar ile yarattığı histopatolojik değişiklikleri ve kilo verme üzerine etkisini irdelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Winstar-Hannover cinsi ratlar, fundektomi ve kontrol grubu olmak üzere sekizerli iki gruba ayrıldı. Randomize olarak seçilen iki grup preoperative ve postoperative ağırlıkları ölçülerek ve otuzuncu günde biokimyasal olarak gastrin, ghrelin ve leptin düzeylerine bakılarak değerlendirildi. Hayvanların sakrifikasyon sonrası mideleri total olarak çıkarılarak histopatolojik incelemeye alındı. Bulgular Operasyon sonrası birinci ayda fundektomi grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı kilo kaybı gözlenmiştir. Biyokimyasal olarak fundektomi grubunda gastrin ortalamaları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. (p=0,05) Öte yandan fundektomi grubunun ghrelin ve leptin ortalamaları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. (p=0,005) İmmünohistokimyasal sonuçlarda; fundektomi grubunun antrum ve proksimal mide bölümlerinde gastrin ortalamaları kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ghrelin değerlendirmelerinde fundektomi grunun her üç bölgesinde kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüş izlenmiştir. Leptin sonuçları fundektomi grubunun antrum ve proksimal mide bölümlerinde kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Histopatolojik değerlendirmede; kistik glandular hiperplazi fundektomi grubunda proksimal midede orta düzey, foveolar hiperplazi antrumda hafif düzeyde, fibrozis ise antrum ve korpusta orta, proksimal midede ise yüksek düzeyde tespit edildi. Tartışma ve Sonuç Bariatrik cerrahide ideal teknik arayışı günümüzde hala devam etmektedir. Yeterli kilo kaybı sağlama, düşük komplikasyon oranı ve kolay öğrenme eğrisine sahip teknikler cerrahlar tarafından tercih edilmektedir. Fundektomi; kolay uygulanabilir ve kost efektif olması nedeni ile göze çarpmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz bu hayvan deneyi modelinde elde edilen sonuçlar doğrultusunda kilo kaybı açısından fundektominin etkin bir yöntem olduğu tespit edilmiştir. Biyokimyasal ve histopatolojik verilere göre uzun sure sonunda yaratacağı değişiklikler gözlemlenmeye çalışılmıştır. Pilot bir çalışma olarak gerçekleştirdiğimiz bu hayvan deneyinin metabolik ve histopatolojik değişiklikleri aydınlatmak için önemli bir adım olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction Obesity, which ranks second among the preventable causes of death after smoking, has become one of today's important health problems. Exercise, diet and medical treatments are often inadequate for this disease, which is tried to be overcome with lifestyle changes. Therefore, the importance and frequency of use of bariatric procedures are increasing day by day. The search for the gold standard technique in bariatric surgery still continues. Fundectomy surgery, which is shown as an alternative to restrictive techniques, causes absorption restriction and metabolic changes. Aim In this study, we aimed to examine the histopathological changes caused by the fundectomy technique applied on rats by hormones that affect stomach and obesity metabolism and its effect on weight loss. Materials and Methods Winstar-Hannover rats were divided into two groups of eight as fundectomy and control groups. Two randomly selected groups were evaluated by measuring their preoperative and postoperative weights and biochemically measuring gastrin, ghrelin and leptin levels on day 30. After sacrification, stomachs of the animals were totally removed and taken for histopathological examination. Results Significant weight loss was observed in the fundectomy group in the first month postoperatively compared to the control group. Biochemically, gastrin averages in the fundectomy group were statistically significantly higher than in the control group. (p = 0.05) On the other hand, the mean ghrelin and leptin levels of the fundectomy group were found to be statistically significantly lower than the control group. (p = 0.005) In immunohistochemical results; The mean gastrin values in the antrum and proximal stomach parts of the fundectomy group were significantly higher than the control group. In ghrelin evaluations, a significant decrease was observed in all three regions of the fundectomy group compared to the control group. Leptin results were significantly lower in the antrum and proximal stomach parts of the fundectomy group compared to the control group. In histopathological evaluation; in the fundectomy group, cystic glandular hyperplasia was moderate in the proximal stomach, foveolar hyperplasia was mild in the antrum, fibrosis was moderate in the antrum and corpus, and high in the proximal stomach. Discussion and Conclusion The search for the ideal technique in bariatric surgery still continues today. Techniques with adequate weight loss, low complication rate and easy learning curve are preferred by surgeons. Fundectomy; it stands out with its easy application and cost effectiveness. Fundectomy has been found to be an effective method in terms of weight loss in line with the results obtained in this animal experiment model we conducted. According to biochemical and histopathological data, the changes that fundectomy will cause after a long time have been observed. We think that this animal experiment, which we have conducted as a pilot study, will be an important step in elucidating metabolic and histopathological changes.