Ceza Hukuku bağlamında suçta ve cezada kanunilik ilkesi
The legality principle in crime and punishment context of Criminal Law
- Tez No: 635150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET HULUSİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanunilik, kıyas, suç, ceza, Legality, Analogy, Crime, Punishment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma suçta ve cezada kanunilik ilkesinin sonuçları ve uygulamasının incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma üç bölüme ayrılmaktadır. İlk bölüm kanunilik ilkesine ilişkin kavramlar, ilkenin tarihsel gelişimi ve ilkeye ilişkin görüşlerden oluşmaktadır. Ayrıca uluslararası metinlerde kanunilik ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla incelenecektir. İkinci bölümde suçta ve cezada kanunilik ilkesinin sonuçları incelenmektedir. Bu sonuçlar belirlilik ilkesi (Lex Certa), idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulması yasağı, örf ve adet hukukuyla suç ve ceza konulması yasağı (Lex Scripta), kıyas yağı (Lex Scricta) ve geçmişe yürüme yasağıdır. Bu sonuçlar yüksek mahkeme kararları ve doktrindeki görüşlerle birlikte açıklanacaktır. Üçüncü bölümde ise kanunların zaman bakımından uygulanması ve geçmişe yürüme yasağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine consequenses and procedure of the legality principle in crime and punishment. The study divided into three parts. The first chapter consist of concepts of the legatity principle, historical development of principle and opinion about principle. In addition, the principle of legality in international texts was examined with the decisions of the European Court of Human Rights. In the second chapter the consequenses of legality principle in crime and punishment are examined. These consequenses are the priciple of certainty (Lex Certa), the prohobition of create crime and punishment with the regulary actions of administration, the prohibition of create crime and punishment with customery law (Lex Scripta), the prohibition of analogy (Lex Scricta) and the prohibition of application to the past (Lex Praevia). These consequenses are explained with high court decisions and opinions in the doctrine. In the third part, the application of laws in terms of time and prohibition of application to the past are evaluated.