Türk İslam Eserleri Müzesi yazma eser koleksiyonundaki Zerbahar tezyinatlı ciltler
Zerbahar style in Turkish and Islamic Arts Museum's manuscript collection
- Tez No: 636843
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SACİT AÇIKGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Türk İslam Eserleri Müzesi, Cilt Sanatı, Zerbahar, Zilbahar, Yazma Eser, Geleneksel Türk Sanatları, Turkish and Islamic Arts Museum, Bookbinding, Zerbahar, Zilbahar, Manuscript, Traditional Turkish Arts
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Cilt Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türk İslam Eserleri Müzesi, ülkemizin sahip olduğu en kıymetli müzelerdendir. Ülkemizin ve İslam tarihinin en değerli eserlerini barındırmaktadır. Alanımız olan Geleneksel Türk Sanatları ve geleneksel ciltçilik için vazgeçilmez örnekler de müzenin sahip olduğu hazinenin bir parçasıdır. 'Türk İslam Eserleri Müzesi Yazma Eser Koleksiyonu'ndaki Zerbahar Ciltler'in konu olarak seçilmesinin nedeni; zerbaharın eser olarak çok sayıda karşımıza çıkmasına rağmen cilt sanatı tarihi ve cilt çeşitleri anlatımları söz konusu olduğunda geri planda kalmasıdır. Oysa zerbahar öyle bir tezyinata sahiptir ki tek çizgiyle uygulamak da mümkündür, son derece etkili tasarımlarla ve malzemelerle zenginleştirerek klasik dönem özelliği katmak da. Zerbaharın alametifarikası olan kafes sistemi başka tekniklerle birleştirilerek uygulanmaya müsaittir. Bu da dışarıdan bakıldığında dar olmasına karşın içine girdikçe katman katman açılan bir alan sunar. TİEM koleksiyonunda bulunan ve kataloğumuza eklediğimiz cilt örneklerini daha iyi anlamak, yorumlamak ve elde edilen bilgiyi paylaşmak adına tez çalışmamız uygulama da içermektedir. Tez için yürütülen tüm çalışmalar hem eserlerin hem de ele alınan konu olan zerbaharın daha iyi anlaşılması açısından,ilgilenen herkesi etkileyen bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Museum of Turkish and Islamic Arts is one of the most precious museums which our country possesses. The museum's treasure holds plenty of samples for our traditional Turkish arts and traditional bookbinding. The subject“Zerbahar Stylein Turkish and Islamic Arts Museum's Manuscript Collection”has been chosen because it stays in the background when it comes to bookbinding history and expression of binding types, although there are many Zerbahar works. However, Zerbahar has such an attire that it makes possible to apply it with one-line method as well as enrich with impressive designs and materials to add a classical era characteristic. The“cage system”which is the trademark of Zerbahar is convenient for application by uniting other technics. It may seem limited from an external perspective, though it ensures a multi-layered field of study. This thesis study includes application as well, according to render bookbinding samples from TIAM collection and share the acquired results of our study. The whole process for the thesis will be effective with regards to understand better the present artworks and Zerbahar style.