Türkiye rüzgâr enerji potansiyelinin belirlenmesi ve normal olmayan karma dağılımlar
Determination of Turkey's wind energy potential and nonnormal mixture distribution
  1. Tez No: 638053
  2. Yazar: AYŞE NİLGÜN KAYADELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE FİGEN ANTMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgâr Enerji Potansiyeli, Büyük Veri Analitiği, Karma Weibull Dağılımı, Ortalama Güç Yoğunluğu, Büyük Veri Madenciliği
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Enerjiye insanlığın var olduğu günden bu yana ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişmekte olan teknoloji sayesinde de insan yaşamının hemen hemen bütün alanlarında enerji kaynaklarından faydalanılmaktadır. Bu kaynakların kesintiye uğraması da temel ihtiyaçlarımızı karşılamada durma noktasına getirebilecektir. Fosil yakıtların hızla tükenmeye başlaması yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi gün geçtikte arttırmaktadır. Rüzgâr enerjisi de bu kaynakların başında gelmektedir. Çalışmada geçmiş yıllara ait meteorolojik veriler kullanılarak Türkiye'nin rüzgâr enerji potansiyelinin bir projeksiyonu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Büyük Veri Analitiği, Karma Weibull Dağılım modelleme kullanılmıştır. 2012-2016 yılı ortalama rüzgâr hızı verileri için en yüksek enerji öngörü değeri 93,372,799.30 MWh olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın son bölümünde, rüzgâr verileri için büyük veri madenciliği analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy has been needed since the day that humans have existed on Earth. By means of the developing technology, energy sources are used in almost all areas of human life. Interruption of these resources may also bring us to a halt in meeting our basic needs. Cutting of these resources may also bring us to a halt in supplying our basic needs. Starting to depletion of fossil fuels rapidly increases the interest in renewable energy sources day by day. Wind energy is one of the resources. In this study, the projection of Turkey's wind energy potential that has been tried to expose by using meteorological data of the previous years. Big Data Analytics and Mixture Weibull Distribution modeling have been used for this purpose. In the conclusion, data mining has been made for validation of the being wind energy potential. The highest energy predictive value for the 2012-2016 average wind speed data was calculated as 93,372,799.30 MWh. In the last part of the study, big data mining analysis is performed for wind data. Key Word: Wind Energy Potential, Big Data Analytics, Mixture Weibull Distribution, Average Power Density, Data Mining