Ürodinami ile doğrulanmış ve ürodinami yapılmadan mikst tip inkontinans tanısı alan olgularda tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of treatment results of mixed type urinary incontinence verified/or not verified with urodinamic evaluation
- Tez No: 638996
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ESER ŞEFİK ÖZYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mixt tip inkontinans, Urodinami, Yaşam kalite formu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Mikst tip ürinerinkontinansanamnezi olan hasta grubunda; cerrahi ve/veya medikal tedavi verilen hastalarda postoperatifurodinamik değişikliklerin karşılaştırılması, yapılan cerrahi/medikal tedavinin hayat kalitesi üzerine etkisinin yaşam kalite formları ile dokumente edilmesi veürodinaminin tedavi seçeneğini belirlemesindeki rolü çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif açık klinik çalışmagurubu,dizaynı ve bütçesi için etik kurul bilimsel çalışma onayı alındıktan sonra , Dr.Sami Ulus Kadın doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesi kadın doğum polikliniğine idrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastalar aydınlatılmış onam formuna imzaları alınarak çalışmaya dahil olma kriterlerine (hastalık öyküsü olmaması ,sigara ve alkol tüketmemesi ,sürekli kullandığı bir ilaç olmaması ,idrar kaçırma nedeniyle daha önce hiç tedavi almaması )göre çalışmaya dahil edilerek ürodinamiyi kabul eden ve etmeyen 2 ana gruba ayrılmışlardır.sonra her iki ana grupta tedavi öncesi ve sonrasındaki yaşam kalite skorlama anketleri değişimleri ve ürodinamik verilerdeki değişimler retrospektif olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yası 49'du. 60 hastadan urodinamiyi kabul eden 30 hastadan 21'ine tot yapıldı, Ürodinamiyi kabul etmeyen 30 hastadan ise 13 'üne tot uygulandı. TOT uygulanan hastalarda erken dönemde komplikasyon(idrar yolu enfeksiyonu,urgency,mesherozyonu,idrar yapamama) izlenmedi. Ürodinamik veriler ışığında aşırı aktif mesane tanısı konulan 1 hasta ve postoperatif 1. ayda ürodinamik stres test pozitifliği devam eden 1 hasta ürojinekoloji anabilim dalı olan bir kuruma yönlendirildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif UDI–6 (Urinarydistressinventory)ve IIQ–7 (Incontinenceimpactquestionnaire)anket skorları karsılastırıldığında anlamlı düşüş saptandı. Anket sonuçlarına göre hastaların %94.4'ünde iyileşme saptanırken %6.6'sınde ise degisiklik saptanmadı. Tartışma: Ürodinami yapılan ve yapılmayan hastalarda uygulanan tedavi (medikal ve/veya cerrahi) sonrası öncesine kıyasla hem IIQ-7 hem de UDI-6 sonuclarında istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük bulundu. Ürodinamik değerlendirme ile ise Sİ ile Uİ arasında ayırım yapmak mümkün olabilmekte,ancak komplike olmayan ve konservatif tedavinin planlandığı olgularda rutin ürodinamik değerlendirmenin yeri kısıtlı olarak değerlendirildi.Urodinaminin uzun vadedeki olası pozitif etkileri açısından daha kesin bilimsel verilere ulaşabilmek için daha çok örneklem sayusu içeren çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Aim: Treatment of mixed type incontinence includes surgical and/or medical options. The efficacy of treatment frequently depends on the patient based choice. Thus, we aimed to compare treatment efficacy with UDI-6 and IIQ-7 questionnaire forms in groups with/ without urodynamics in the diagnosis of mixed type incontinence. Material and Methods: In our study, 60 patients were registered. Patients were evaluated in 2 groups including 30 patients that: agreed (Group 1) to and did not agree (Group 2) for a urodynamic exam.“Quality of life”scoring questionnaires, urodynamics records, and urethral angle measurements were performed in both groups. Patients in the groups were evaluated in subgroups whether they received TOT (Transobturator tape) and/or medical treatment. Group 1; A: TOT patients, B: TOT + medical treatment, C: Only medical treatment; Group 2; D: TOT + medical treatment, E: Only medical treatment. Results: The mean age of the patients was 49 and 70% of patients were postmenopausal. Most of the patients were obese 45% of patients had had a BMI of >40kg/m2. The rate of TOT received the patients in Group 1 and 2 were 21 (70%) and 13 (43.3%), respectively. An analysis of questionnaire scores %94.4 of all patients stated a regression in symptoms after treatment. Both surveys showed positive changes in all groups. The change ratio in the survey scores was 81.1% and 67.3% in Group 1 and 2 respectively in UDI- 6 survey similarly with IIQ-7 survey results as 81.1% and 63.5 % in Group 1 and 2 respectively.