Tasavvufî tarîkatlarda seyr-ü sülûk âdabı ve tasavvufî bir kavram olarak nefs
Proprieties seyr-ü sülûk in mystical sects and mystcal a concept nefs
  1. Tez No: 639011
  2. Yazar: CANER BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyr-ü sülûk, Nefs, Tasavvuf, Tarîkat, Seyr-ü sülûk, Nephs, Sufism, Sect, Adap
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Allah'ın rızasını kazanmak adına, yaratanın rızasına nail olma amacıyla ibâdetler ve yaşantı biçimiyle tarîkatlarca Seyr- ü sülûk yolu şeyhler ve müridlerce benimsenmiştir. Tasavvuf liderleri ve tarîkatlarınca Seyr- ü sülûk farklı doğrultularda olsa da temel gayede yaratanın, rabbin rızasına vakıf olmak gayesinde şeyh ve müridlerce uygulanmıştır. Nefs Kur'an-ı Kerim'de farklı anlamlarda yer almaktadır. Bu anlamlardan olumlu olanlar olduğu gibi olumsuz olanlar da olmuştur. Nefs insanı açlık ve gurura sürükleyen bir olgu olarak tarîkatlarca yorumlanmış ve bu durumu önleyici ve nefsi terbiye ve tezkiye gayesi taşıyan birçok eylem şeyhler tarafından müridlere ve topluma nasihat edilmiştir. Nefs kavramı çok geniş, kapsamlı anlamlara sahip olmakla beraber tasavvuf ilmi ve hareketince mertebeleri ve türleri olan ve tezkiyesi gereken bir unsur olarak kabul görmüştür. Çalışma bu kavramların tanımı, tasavuf ilmince yorumları ve tarîkatlarca uygulanma şekilleri incelenmiştir. Çalışma iki kısımdan meydana gelmektedir. Birinci bölümde Seyr- ü sülûk incelenmiş ve irdelenmiştir. Ardınca gelen ikinci bölümde ise Seyr- ü sülûk çerçevesinde nefs hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışma literatür taraması ve devamında gelen yorum ve çıkarımlar ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In accordance with the consent of Allah, in order to be obliged to the creator's consent, worship and the way of life were adopted by the sheikhs and followers by the sects. Although the leech is in different directions by Sufism leaders and sects, it was applied by sheikhs and followers in order to be the foundation of the Lord's consent in the main purpose. Nefs has different meanings in the Quran. These meanings were positive ones as well as negative ones. The nafs have been interpreted by the sects as a phenomenon that leads people to hunger and pride, and many actions that prevent this situation and aim for self-discipline and denial have been given to the disciples and the society by the sheikhs. Although the concept of nafs has far-reaching meanings, it is accepted as an element of Sufi science and movement that has levels and types and needs to be examined. The study was examined by the definition of these concepts, their interpretation by Sufi science and their application by the sects. The study consists of two parts. In the first section, the leech is examined and examined, and in the second section, information about the nafs is given within the framework of the course. The study resulted in literature review and subsequent comments and inferences.