Third-party intervention techniques: A critical review
Üçüncü taraf müdahale teknikleri
- Tez No: 64404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİMET BERİKER ATİYES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, problem çözme, üçüncü taraf, üçüncü taraf müdahalesi, çatışma yeniden çözülmesi, İnsan İhtiyaçları Teorisi, Dünya Toplumu Paradigması vı, mediation, problem-solving, workshop, third-party, third-party intervention, conflict resolution, Human-Needs theory, World Society paradigm IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kişisel, organizasyonal yada milletlerarası, çatışma tüm sosyal sistemlerin en dramatik ve kaçınılmaz karakteristiğidir. Çatışma ve çatışma yönetimi konulu empirik uğraşlar, çatışmanın yokedici sonuçlarını azaltırken, aynı zamanda da potansiyel yararlarını arttırmayı amaçlayan teorik ve pratik çalışmalardır. Bu bağlamda, çatışmayı üretken kanallara yönlendirme amaçlı çok çeşitli üçüncü taraf müdahalesi (third-party intervention) tekniği geliştirilmiş ve yaygın olarak uygulanmıştır. Bu çalışmada, (bu) üçüncü taraf müdahale tekniklerinden arabuluculuk ve problem çözme çalışma toplantıları incelenmiştir. Bu kapsamda,çatışmanın ve yeniden çözülmesinin doğası ile ilgili bazı temel kabullenimler, özellikle de İnsan İhtiyaçları Teorisi ve Dünya Toplumu Paradigması tartışılmıştır. Arabuluculuğun kapsamı ve problem çözme çalışma toplantıları faaliyetlerinin yanı sıra, arabuluculuk teorisinin ve uygulamalarının şu anki durumu ve problem çözme yaklaşımları sunulmuştur. Kritik gözden geçirme teknikleri kullanılarak; arabulucunun doğası, rolü ve çıkarları, ideal katılımcılar, müdahalenin stili ve zamanlaması belirlenmiştir. Bunların yanı sıra, problem çözümü toplantılarının mekanı ve amacı, üç farklı düşünce okulunun görüşleri doğrultusunda tartışılmıştır. Son olarak, iki tekniğin belli başlı sorunları ve çatışma yeniden çözülmesi alanına kalkılan sunulmuş ve detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THIRD-PARTY INTERVENTION TECHNIQUES: A CRITICAL REVIEW GÜVEN, A. İŞTAR M. A. in International Relations Supervisor: Asst. Prof. Nimet Beriker-Atiyas July, 1997, 100 pages Conflict is one of the most dramatic and inescapable aspects of all social systems, be it personal, organizational, or international. The empirical study of conflict and conflict management is both an academic and practical exercise intended to minimize destructive consequences of conflict, while also maximizing its potential benefits. In this respect, various form of third-party intervention techniques have been developed and widely applied, as a means to steer conflict into constructive channels. In this study, two of these third-party intervention techniques - mediation and problem-solving workshops, are reviewed. Within this scope, some of the underlying assumptions on the nature of conflict and its resolution, with special emphasis on the World-Society paradigm and the Human-Needs theory are discussed. mScope of mediation and problem-solving workshop activities are provided, as well as the current state of the theory and practice of mediation and problem-solving approaches. Using critical review techniques, different perspectives on the nature, roles and motives of the mediator, the participants, the style and timing of the intervention, etc. are identified. Furthermore, the setting and purpose of the problem- solving workshops are discussed with respect to three different schools of thought. As a conclusion, a comprehensive set of major drawbacks of the two techniques alongside with their contributions to the field of conflict resolution are offered and discussed in detail.