Yerel medyanın kamuoyu oluşturmada rolü: Aksaray ili örneği
The role of local media in cerating public opinion: The case of Aksaray province
  1. Tez No: 644547
  2. Yazar: FATİH VURGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kamuoyu, Kamuoyu Oluşturma, Yerel Medya, Kitle İletişimi, Aksaray Yerel Medyası, Public Opinion, Creating Public Opinion, Local Media, Mass Communication, Aksaray Local Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Medya, kaçınılmaz bir gerçeklik olarak kitlelere sürekli enformasyon aktarmakta, aktarımlarıyla onları bilgilendirmekte, eğlendirmekte ve bunun bir çıktısı olarak onları etkilemekte, görüşlerine tesir etmekte ve hatta değiştirmektedir. En küçük medya birimi olan yerel medya sınırlı bir coğrafyanın konularıyla ilgilenir ve hitap ettiği kitle bu sınırlı coğrafyanın sakinleridir. Yayın yaptığı bölgenin sorunlarını, kentleşme ihtiyaçlarını, yöre insanının taleplerini, sosyal ve kültürel gelişmelerini gündem olarak belirleyen yerel medya, yerel kamuoyunun sesidir ve kitleye olan yakınlığı itibariyle samimi ve ilgi çekici bir noktada durmaktadır. Bu açıdan, yerel medyanın kamuoyu oluşturmada rolüne Aksaray ili özelinde yanıt aramak üzere hazırlanan çalışmada, Aksaray kamuoyunun yerel medyayı takip amaçları ve alt boyutları irdelenmiş, 574 katılımcıyla yapılan anket çalışmasında verilen cevaplar, istatistiki analizlerle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Aksaray kamuoyu, yerel medyayı bilgilenme amacıyla takip etmekte, ancak içerik bakımından gördüğü yetersizlikler münasebetiyle güçlü bir özdeşlik kuramamaktadır. Çalışmada ulaşılan dikkat çekici bir diğer bulgu ise gazete, radyo ve televizyon gibi geleneksel medya araçlarının, internet ve sosyal medya gibi yeni medya araçları karşısındaki ciddi ilgi kaybının artarak devam ettiği olmuştur. Bu çalışmada COVID-19 Pandemisi nedeniyle yalnızca çevrimiçi araçlar kullanılarak veri toplanabilmiştir. Çevrimiçi araçları kullanamayan potansiyel katılımcılara bu nedenle ulaşılamamıştır. Bu durum, çalışmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. İlerideki çalışmalarda yüz yüze anket tekniği kullanılarak veri toplanması, farklı bulguların ortaya çıkmasına katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
The media, as an inevitable reality, constantly transmits information to the masses, informs and entertains them with their transmission, and as a result of this, influences, influences and even changes their views. The smallest media unit, the local media, deals with the issues of a limited geography and its audience is the inhabitants of this limited geography. The local media, which determines the problems of the region it broadcasts, the needs of urbanization, the demands of the local people, and the social and cultural developments as the agenda, is the voice of the local public and stands at a sincere and interesting point due to its proximity to the mass. In this respect, in the study prepared to search for an answer to the role of local media in forming public opinion in the province of Aksaray, the aims and subdimensions of the Aksaray public opinion were examined, and the answers given in the survey conducted with 574 participants were evaluated with statistical analysis. According to the findings obtained; Aksaray public opinion follows the local media for information, but cannot establish a strong identity due to the shortcomings it sees in terms of content. Another remarkable finding in the study is that the serious loss of interest in traditional media tools such as newspapers, radio and television, and new media tools such as internet and social media continues to increase. In this study, data could only be collected using online data collection tools due to the COVID-19 pandemic. Potential participants who could not use the online tools were therefore not reached. This situation constitutes the limitation of the study. In future studies, collecting data by using face-to-face survey technique may contribute to the emergence of different findings.