Prematüre bebeğin bakımında sosyal destek almanın annelerin stresle başa çıkma durumuna etkisi
The impact of social support in the care of A premature baby on the situation of mothers coping with stress
  1. Tez No: 644746
  2. Yazar: GÖKÇE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, prematüre, sosyal destek, stresle başa çıkma, neonatal, premature, social support, coping with stress
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Prematüre bebeğin bakımında sosyal destek almanın annelerin stresle başa çıkma durumuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma prematüre bebeğin bakımında sosyal destek alan ve almayan annelerin stresle başa çıkma durumunun incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma T.C. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Prematüre Takip Polikliniği'ne Eylül-Kasım 2016 tarihleri arasında başvuran prematüre bebek anneleri ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında prematüre doğum yapmış annelerin sosyo-demografik özelliklerini içeren 'Sosyo-demografik Veri Formu'',“Yenilenmiş Anne-Baba Sosyal Destek Ölçeği”ve“Stresle Başa Çıkma Ölçeği”kullanılmıştır. Yabsdö-asdd ve YASDÖ-ASDMD'nin iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach Alfa ve Spearman-Brown iki yarı güvenirlik analizi uygulanmıştır. Alfa katsayıları yabsdö-asdd için 0.83- 0.95, YASDÖ-ASDMD için 0.85-0.96 arasındadır. Spearman Brown iki yarı güvenirlik katsayıları ise yabsdö-asdd için 0.86-0.92, YABSDÖ-ASDMD için 0.84-0.96 arasında değişmektedir. Bulgular: Araştırmaya katılanların yenilenmiş anne-baba sosyal destek ölçeğinden aldıkları sosyal destek düzeyi puan ortalaması (80,55±22,63) ve aldıkları sosyal destekten memnun olma düzeyi puan ortalamaları (78,91±24,26) olarak saptanmış olup, alt grupları arasında en yüksek puan ortalaması sosyal birliktelik desteği ASDD (28,233 ± 8,828) ve en düşük puan ortalaması bakım desteği ASDMD (11,903 ± 3,854) olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılanların stresle başa çıkma ölçeğinden aldıkları puan ortalaması (87,25±13,12) olarak saptanmış olup, alt grupları arasında en yüksek puan ortalaması problem odaklı başa çıkma alt ölçeği (32,16±6,48) ve en düşük puan ortalaması kaçınma alt ölçeği (30,10±5,90) olarak bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda prematüre doğum yapmış annelerin yenilenmiş anne-baba sosyal destek ölçeği puan ortalaması arttıkça stresle başa çıkma puan ortalamasının da arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In order to determine the effect of social support in the care of premature babies on the coping situation of mothers with stress. Method: the research was planned as descriptive to examine the stress coping status of mothers who received and did not receive social support in the care of a premature baby. Research T.C. September-November 2016 between the Ministry of Health Okmeydanı Educational Research Hospital premature follow-up outpatient clinic was conducted with mothers of premature babies. In the collection of research data, 'socio-demographic data form',“renewed maternal-paternal social support scale”and“stress coping scale”were used which included the socio-demographic characteristics of mothers who had premature birth. To determine the internal consistency of yabsdö-asdd and YASDÖ-ASDMD, two semi-reliability analyses of Cronbach Alpha and Spearman-Brown were applied. The alpha coefficients are between 0.83 - 0.95 for yabsdö-asdd and 0.85-0.96 for YASDÖ-ASDMD. Spearman Brown two-half reliability coefficients range from 0.86-0.92 for yabsdö-asdd and 0.84-0.96 for YABSDÖ-ASDMD. Results: the social support level score average (80.55±22.63) and the satisfaction level score average (78.91±24.26) were determined from the renewed maternal and paternal social support scale and the highest score average among the subgroups was social Association support ASDD (28,233 ± 8,828) and the lowest score mean was care support ASDMD (11,903 ± 3,854). The average score of the participants on the stress coping scale (87.25±13,12) was determined and the highest point average among the subgroups was found to be the problem-oriented coping sub-scale (32.16±6.48) and the lowest point average was the avoidance sub-scale (30.10±5.90). Conclusion: as a result of the research, it was determined that the renewed maternal and paternal social support Scale score average of mothers who had premature birth increased and the stress coping score average increased.