Türkiye'de bulunan tırmanış duvarlarının nitelik ve nicelik olarak incelenmesi
Investigation of qualities and quantities of artificial climbing walls in Turkey
- Tez No: 645025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kaya Tırmanışı, Tırmanış Duvarı, Rekreasyon, Rock climbing, Climbing Wall, Recreation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de bulunan yapay tırmanma duvarlarının nitelik ve nicelik olarak incelenmesi amacı ile hazırlanmıştır. Türkiye de bulunan duvarlar; yapılış yılları, yükseklikleri, yüzey ölçüleri, tırmanılabilen yüzey ölçüleri, iç mekan ya da dış mekanda olma durumu, hangi stil kaya tırmanışı yapmaya elverişli olduğu ve yapısal malzemelerine göre incelenmiştir. Türkiye de yapılan Tırmanış duvalarının yapılış yıllarına göre dağılımları incelendiğinde 2000 yılı ve öncesinde 2 adet, 2001-2005 yılları arası 1 adet, 2006-2010 yılları arası 13 adet, 2011-2015 yılları arası 18 adet ve 2015 – 2019 yılları arasında ise 25 adet tırmanış duvarı yapılmıştır. Tırmanma duvarlarının yüksekliğine frekans dağılımları incelendiğinde Kısa kaya stilinde 3-4 metre yükseklikte 3 (% 14,29), 4,01-5 metre yüksekliğinde 18 (% 85,71) ve 5,01 metre üzeri kısa kaya duvarı bulunmadığı tespit edilmiştir. Lider tırmanış stilinde bulunan duvar yükseklikleri frekansları incelendiğinde ise 6-8 metre yüksekliğinde 13 (%27,08), 9,00-11,00 metre yüksekliğinde 10 (%20,84) ve 12,00 metre ve üzeri 25 (%52,08) adet duvar bulunduğu tespit edilmiştir. Hız tırmanış stilinde bulunan duvar yükseklikleri frekansları incelendiğinde ise 10 metre yüksekliğinde 6 (%25) ve 15 metre yüksekliğinde 2 (%75) adet duvar bulunduğu tespit edilmiştir. Tırmanma duvalarının Yüzey ölçülerine göre dağılımları incelendiğinde, 150 m2 altı duvar sayısı 25 (42,38), 151 m2- 300 m2 arası 17 (28,81) ve 300 m2 ve üzeri ise 17 (28,81) adet olduğu tespit edilmiştir. Tırmanış Duvarının İç Mekan ya da Dış Mekanda Olma Durumuna göre dağılımları incelendiğinde 42'si (71,19) iç mekan da, 17'si (28,81) ise dış mekanda yer almaktadır. Tırmanış Duvarının Hangi Stil Kaya Tırmanışı Yapmaya Elverişli Olduğuna Göre Dağılımları incelendiğin de 21'i (27,27) Kısa Kaya, 48'i (62,34) Lider Tırmanış, 8'i (10,39) ise hız duvarı oluşturmaktadır. Tırmanış Duvarının Yapısal malzemelerine göre dağılımları incelendiğin de 50'si (84,75) Ahşap, 8'i (13,,56) Fiber ve 1'i (1,69) ise Beton malzemeden üretildiği görülmektedir. Araştırma sonucunda, ülkemizde bulunan tırmanma duvarları nitelik ve nicelik özelliklerine göre incelenmiş ve mevcut durum tespiti yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda tırmanış duvarları açısından ülkemizde bulunan duvarların sayılarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Kullanımı bakımından tırmanış duvarları incelendiğinde ise mevcut bulunan duvarların da ihtiyacı karşılayamayacak düzeyde olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the qualities and quantities of artificial climbing walls in Turkey. Climbing walls were examined with regard to their construction years, heights, surface dimensions, climbable surface dimensions, indoor or outdoor environment, which style is suitable for rock climbing and structural materials. According to building year variable, the number of artificial climbing walls is as follows; 2 walls in 2000 and earlier, 1 wall between 2001 and 2005, 13 walls between 2006 and 2010, 18 walls between 2011 and 2015, 25 walls between 2015 and 2019. In bouldering style, there are 3 walls (14,29%) between 3 and 4 meters height, 18 walls (85,71%) between 4,01 and 5 meters. According to frequencies of wall heights with regard to lead climbing style, there are 13 walls (27,08%) between 6 - 8 meters, 10 walls (20,84%) between 9 - 11 meters, and 25 walls (52%) 12 meters and above. According to heights of speed climbing walls, there are 6 walls (25%) 10 meters height and 2 walls (75%) 15 meters height. According to climbing surface, there are 25 walls (42,38%) below 150 m2, 17 walls (28.81%) between 151 m2 and 300 m2 , 17 walls (28,81%) 300 m2 and above. According to indoor or outdoor status of walls, 42 walls (71,19%) are indoors and 17 walls (28,81%) are outdoors. A total of 21 walls (27,27%) is suitable for bouldering, 48 walls (62,34%) for Lead Climbing, and 8 walls (10,39%) for Speed Climbing. According to structural materials of climbing wall, 50 walls (84,75%) are made of wood, 8 walls (13,56%) made of fiber and 1 wall (1,69%) is made of concrete. As a result of the current research, it was determined that the number of climbing walls in Türkiye is insufficient. Moreover, it is thought that the existing walls cannot meet the needs. More climbing walls with better qualities are suggested to be built.