Mastektomi yapılmış meme kanseri sağkalanıkadınlar ile sağlıklı kadınların fizikselözelliklerinin ve yaşam kalitelerininkarşılaştırılması
  1. Tez No: 645560
  2. Yazar: FERDİYE ZABİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖZDE İYİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mastektomi, denge, postür, skapular diskinezi, pozisyon hissi, üst ekstremite fonksiyoları, yaşam kalitesi, Mastectomy, balance, posture, scapular dyskinesia, position sense, upper extremity functions, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, mastektomi yapılmış meme kanseri sağkalanı kadınlar ile sağlıklı kadınları skapular diskinezi, postüral problemler, üst ekstremite kas kuvveti, omuz eklemi pozisyon hissi, üst ekstremite fonksiyonları, statik ve dinamik denge gibi fiziksel özellikler ve yaşam kalitesi açısından karşılaştırılmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya 35-70 yaş arasında, meme kanseri sağkalanı (çalışma grubu, n=33) ve sağlıklı (kontrol grubu, n=33) toplam 66 kadın birey dâhil edildi. Tüm bireyler, skapular diskinezi değerlendirmesi amacıyla Lateral Skapular Kayma Testi (LSKT), postür değelendirmesi için New York Postür Analizi (NYPA) , üst ekstremite kas kuvvetini ölçmek amacıyla dinamometrik kas kuvvet ölçümü (HHD- Hand Held Dinamometre), üst ekstremite pozisyon hissinin ölçümünde Açı Tekrarlama Testi (ATT), üst ekstiremite fonksiyonlarının değerlendirilmesinde Kol, Omuz ve El Soruları (DASH) Anketi, statik denge için Tandem Romberg Testi (TRT), dinamik denge için Y Denge Testi (YDT) ve TechnoBody-Prokin cihazı ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için Kısa Form 36 (KF-36) kullanılarak değerlendirildi. Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında, çalışma grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında skapular diskinezi ve postüral problemlerin daha fazla görüldüğü, sağ omuz abduksiyonu ve sağ omuz ekstansiyon kas kuvveti dışında üst ekstremite kas viii kuvvetinin daha az olduğu, her iki tarafa abduksiyon hareketi sırasında omuz ekleminde pozisyon hissinin daha az olduğu, üst ekstremite fonksiyonlarında kısıtlılık olduğu, statik denge fonksiyonlarının (gözler kapalı) ve yaşam kalitesinin bazı alt boyutlarının (fiziksel fonksiyon, rol fonksiyonu, ağrı, genel sağlık, sosyal fonksiyon, emosyonel, fiziksel komponent özetinde) daha az olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Meme kanseri sağkalanlarında skapular diskinezi, üst ekstremite kas kuvvetinde azalma, postür problemleri, pozisyon hissinde azalma, üst ekstremite fonksiyonlarında kısıtlılık, denge problemleri gibi çeşitli fiziksel problemler meydana gelebilmektedir. Mastektomi cerrahisi sonrasında meme kanseri sağkalanlarında görülen sekonder problemler bu hastalarda günlük aktivite kısıtlılıklarına yol açabilmekte ve buna bağlı olarak yaşam kaliteleri azalabilmektedir. Bu nedenle meme kanseri sağkalanlarında yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla sağlıklı kadınlara göre farklılık gösteren fiziksel özelliklerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with the purpose of comparing breast cancer survivor women who had mastectomy and healthy women in terms of the physical features like scapular dyskinesia, postural problems, upper extremity muscle strength, shoulder position sense, upper extremity functions, static and dynamic balance and qualitiy of life. Total of 66 female individuals, breast cancer survivor women (study group, n=33) and healty women (control group, n=33), between the ages of 35-70, were included in the study. All of the individuals have been evaluated with Lateral Scapular Slide Test (LSST) for scapular dyskinesia, New York Posture Analysis (NYPA) for posture, dynamometric muscle strength assessment (HHD- Hand Held Dinamometre) for upper extremity muscle strength, Angle Reproduction Test (ART) for upper extremity position sense, Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire for upper extremity functions, Tandem Romberg Test (TRT) for static balance, Y Balance Test (YDT) and TechnoBody-Prokin device for dynamic balance and Short Form 36 (SF-36) for quality of life. The results of our study have demonstrated that, there was more scapular dyskinesia and postural problems, less upper extremity muscle strength except for the right shoulder abduction and right shoulder extension, less shoulder joint position sense during abduction movement in both sides, more limitated upper extremity functions, less static balance functioning (eyes closed) and decreased quality of life in vi terms of some sub-scales (physical function, role function, pain, general health, social function, emotional, physical component) (p0.05) with regard to the dynamic balance functions and vitality, mental h ealth and mental component sub-scales of the quality of life. The existence of various physical problems like, reduced upper extremity muscle strength, postural problems, decreased upper extremity position sense, limitations of upper extremity functions and balance problems could be seen in breast cancer survivors. The secondary problems after mastectomy surgery may cause limitations in activities of daily living and may lead to reduced quality of life of breast cancer survivors. Therefore, it is crucial to determine the varying physical features with the healthy women and to take precautions to improve the quality of life of the breast cancer survivors.