Çanakkale'de devecilik folkloru
Camel breeding folklore in Çanakkale
  1. Tez No: 645628
  2. Yazar: BUSE DURUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Devecilik Folkloru, Deve Güreşleri, Halk Eğlenceleri, Halk Sanatları, Çanakkale, Camel Breeding Folklore, Camel Wrestling, Folk Entertainment, Folk Arts
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Folklor, bir halkın yaşam biçimini, inanç sistemlerini, ritüel ve uygulamalarını, merasimlerini, kültürel değerlerini, eğlencelerini, gelenek ve göreneklerini inceleyen bilim dalıdır. Kısaca ifade etmek gerekirse folklor, halk kültürüne ait olan verileri toplayarak incelemeyi hedeflemektedir. Her toplumun kendine özgü kültürel bir birikimi vardır. Folklor çalışmaları bu birikimlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda diğer bilim dalları ile de bağlantılı olması bakımından folklor, farklı alanlarda yapılan çalışmalara da katkı sağlayabilmektedir. İnsanlık tarihinin en erken dönemlerinden itibaren oluşan kültürel bellek, birtakım gelişim ve değişimler sonucunda değişmeye maruz kalmaktadır. Folklor, milletlerin atalarından kalan bu kültür miraslarını yok olmadan kayıt altına almakta ve bunların yaşatılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmamızda, Çanakkale yöresinde varlığını canlı bir şekilde sürdüren devecilik kültürünü folklorik açıdan incelemeye çalıştık. Tezimizi, yöre genelinde yapılan deve güreşlerindeki gözlemlerimiz ve 30 kaynak kişi ile görüşerek gerçekleştirdiğimiz mülakat çalışmalarından elde edilen veriler ışığında hazırladık. Halk bilimi derleme metotlarına uygun şekilde hazırlanan bu çalışma ile Çanakkale yöresindeki devecilik kültürünün ve bu kültür eksenindeki uygulama ve ritüellerin ne şekilde varlığını sürdürdüğü ve geçmişten günümüze değin bu kültür bağlamında ne gibi farklılıklar meydana geldiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folklore is a science that examines a people's lifestyle, belief systems, rituals and practices, ceremonies, cultural values, entertainment, customs and traditions. To put it briefly, folklore aims to collect and analyze all the data belonging to folk culture. Every society has its own cultural heritage. Folklore studies are very important in terms of preserving and transferring these heritages to future generations. Folk science can also contribute to the studies conducted in different fields as it is also connected with other disciplines. Cultural memory, which has been formed since the earliest periods of human history, is subject to deterioration as a result of some developments and changes. Folklore records and preserves these cultural heritages of the nations' ancestors without destroying them. In this study, we tried to examine the camel culture which is active in Çanakkale region in terms of folkloric aspect. We prepared our thesis in the light of our observations in camel wrestling in the region and the data obtained from the compilation studies that we conducted by interviewing 30 people face to face. With this study, which was prepared in accordance with folklore compilation methods, it has been tried to reveal how the camel culture and practices and rituals in the Çanakkale region survive and what differences have occurred in this cultural context from past to present.