Bazı bitki ekstreleri ile saf fenolik bileşiklerin probiyotik ve patojen mikroorganizmaların biyofilm gelişimi üzerine etkisi
The effect of some plant extracts and pure phenolic compounds on biofilm development of probiotic and pathogenic microorganisms
  1. Tez No: 647473
  2. Yazar: ELİF KARPUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN RAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik mikroorganizma, patojen mikroorganizma, bitki ekstreleri, ekzopolisakkarit, biyofilm, Probiotic microorganism, pathogenic microorganism, plant extracts, exopolisaccharides, biofilm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Amaç: Enfeksiyon hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin artmasıyla beraber, bitki ekstreleri, saf fenolik bileşikler ve probiyotiklere olan ilgi artmıştır. Dolayısıyla çalışmamızda, bitki ekstreleri ve saf fenolik bileşiklerin, probiyotikler ve patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal aktivitesi ile bu mikroorganizmaların biyofilm oluşturma kapasitesi üzerine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 5 adet klinik patojen , 5 adet standart bakteri suşu ile 5adet standart probiyotik ve preparatlardan izole edilen 5 adet probiyotik olmak üzere toplam 20 adet mikroorganizma kullanılmıştır. Mikroorganizmaların antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleri kullanılmıştır. Suşların biyofilm oluşturma kapasitesi, kristal viyole boyama yöntemi ile belirlenmiştir. Bitki ekstreleri ve saf fenolik bileşiklerin biyofilm gelişimini engelleme (antibiyofilm) ve biyofilm gelişimini arttırma (stimüle) yüzdeleri, kristal viyole bağlanma metodu ile araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yer alan bitkisel ajanlardan Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii, Satureja cuneifolia, rosmarinik asit, tannik asit, malik asit ve p-Kumarik asitin antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Satureja cuneifolia'nın standart mikroorganizmalardan Staphylococcus aureus ATCC 'a karşı (58,11 mm/zon; 0,08 mg/ml); probiyotik mikroorganizmalardan Streptococcus thermophilus'a karşı (33,77 mm/zon; 0.65 mg/ml) en yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptanmıştır. Çalışmamızda mikroorganizmaların tümü zayıf, orta ve güçlü olmak üzere biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Bitkisel ajanların, standart mikroorganizmalardan Staphylococcus aureus'a karşı en yüksek antibiyofilm aktivite gösterdiği, saf fenolik bileşiklerden tannik asitin, probiyotik mikroorganizmalardan Lactobactobacillus fermentum ATCC 14931'un biyofilm gelişimini 10 kat arttırdığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Bitkisel ajanlar biyofilm oluşturan patojen mikroorganizmaların neden enfeksiyonların kontrolüne katkı sağlayabilir. Probiyotik mikroorganizmaların biyofilm oluşturma kapasitesi ve biyofilm gelişimi arttırılan bu ajanların işlevsel gıdaların üretimi, verimi ve kalitesi için yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Since the increase of antibiotic resistant bacteria used in the treatment of infectious diseases, the interest on plant extracts, pure phenolic compounds and probiotics has increased. Accordingly, it was aimed to investigate the effects of plant extracts and pure phenolic compounds on probiotics and pathogenic microorganisms with their antimicrobial activity for the investigation of biofilms of these microorganisms. Materials and Methods: In our study 5 clinical pathogens, 5 standard bacterial strains and 5 standard probiotics and 5 probiotics isolated from preparations were used among a total of 20 microorganisms. Disc diffusion and microdilution methods were used to determine the antibacterial activities of microorganisms. Biofilm forming capacity of strains was determined by crystal violet staining method. Percentages of herbal agents to prevent and increase biofilm development were determined by crystal violet binding method. Results: Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii, Satureja cuneifolia, rosmarinic acid, malic acid and p-Coumaric acid showed antibacterial activity. It was determined that Satureja cuneifolia showed the highest antimicrobial activity against Staphylococcus aureus (58,11 mm/zone; 0,08 mg/ml) and Streptococcus thermophilus (33,77mm/zone;0,65 mg/ml) among the probiotic microorganisms. All of the microorganisms formed biofilms. Herbal agents had the highest antibiofilm activity against Staphylococcus aureus among the standard microorganisms. It has been determined that among the pure phenolic compounds tannic acid increased the biofilm development of Lactobactobacillus fermentum ATCC 14931 10 times in hold. Conclusion: Herbal agents can provide an alternative to control of biofilm-related infections caused by patogenic microorganisms. Additionally, in our opinion probiotic microorganisms can be a tool for the production, efficiency and quality of functional foods by increasing biofilm development capacity and biofilm development.