شخح رسالة الدو ا رء لجلال الجین الجواني
El-Hayderî'nin Şerh Ala ez-Zevrâ li'Devvanî adlı eserinin edisyon kritiği ve muhtevasının değerlendirmesi - The edition criitique of al-Haydarî's book called 'Sharh Ala al-Zavrâ li Dawanî' and its content analysis
  1. Tez No: 648013
  2. Yazar: MAHIR ZAKVAN RAMZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: ed-Devvanî, ez-Zevrâ, el-Hayderî, Şerh al ez-Zevrâ, ahkik, al-Hayderî, Sharh ala al-Zavrâ li Davvanî, Faith
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
İbrahim b. Hayder b. Ahmed b. Hayder b. Muhammed el-Hüseyn Âbadî el-Hayderî Hicri XII. Yüzyılda yaşamış bir İslam alimidir. Kendinden önceki İslam alimleri gibi İslami ilimler sahasında birçok eser yazmıştır. Bu eserlerden biri de müteahhir kelam döneminin meşhur simalarından Celalüddin ed-Devvanî'ye ait olan ez-Zevra adlı kitaba yazdığı eş-şerh ala ez-Zevra li'd-Devvanî adlı eserdir. Şerh olan bu eser tahkik edilmediği gibi bildiğimiz kadarıyla üzerinde akademik bir çalışma da mevcut değildir. Bu tezde el-Hayderî'nin hem hayatı hem de adı geçen esri ele alınıp incelenmiştir. Ayrıca el yazması eserin edisyon kritiği yapılarak muhtevası değerlendirilmiştir. Tez bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde metin yazarı olan ed-Devvanî'nin hayatı üzerinde ana hatları ile durulmuştur. Fakat şarih olan İbrahim el-Hayderî'nin yaşamı, ilmi kişiliği, eserleri gibi konulara daha geniş yer verilmiştir. İkinci bölümde yazmanın incelenmesi ve tahkik yapılmıştır. Burada eserin ismi, yazılma nedeni, kitabın söz konusu müellife nisbeti, yazmanın özellikleri ve takip edilen metod incelenmiştir. Ayrıca yazmada yar alan ayet, hadis, yer ismi, özel isimler, mezhep isimleri ve kapalı ifadeler üzerinde dip notta durulmuştur. Devvanî'ye ait olan ez-Zevrâ metni parantez içinde verilmiştir. Çalışma bir sonuç ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibrahim b. Haydar b. Ahmad b. Haydar b. Muhammed el-Husayn Âbadî al-Haydarî is an Islamic scholar who lived in the twelfth century AH. Like the Islamic scholars before him, he wrote many works in the field of Islamic sciences. One of these works is the work named Sharh ala al-Zavra li Jalal al-Din al-Dawani, written for the explain for the book called ez-Zevra, which belongs to Jalal al-Din al-Devvanî, one of the famous figures of the theological late period. This Sharh, written in the field of Islamic Thought, has not been edited critique as far as we know and there is no academic study on it. In this thesis, both the life and the work of al-Haydarî are discussed. In addition, the content of the manuscript was evaluated by making an edited critique. While the critique of the editions of the manuscript was made, information about the hadiths, verses, sects and special names in the manuscript were given. The thesis consists of an introduction and two parts. In the first part, the life of the text writer Jalal al-Din al-Dawani is discussed with its main lines. However, subjects such as the life, scientific personality and works of Ibrahim al-Haydari, who explained the text, were given a wider coverage. In the second chapter, the examination of the manuscript and the edition critique are made. In this section, the name of the work, the reason for its writing, whether the book belongs to the author or not, the features of the writing and the method followed are examined. In addition, the edition critique of the manuscript was made. The verse, hadith, place name, special names, denomination names and closed expressions found in the Manuscript are emphasized in the footnote.