Sosyal medyada sıfır atık hareketi: Instagram örneği
Zero waste movement in social media: Example of Instagram
  1. Tez No: 648457
  2. Yazar: YELİZ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sosyal Medya, Sıfır Atık, Sürdürülebilirlik, Instagram, Digitalization, Social Media, Zero Waste, Sustabinable, Instagram
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Değişen yüzyıl ile birlikte dijital dönüşüm hız kazanmış ve dünyada meydana gelen tüm olaylar bu dönüşümün etkisiyle dijital platformlardan takip edilmeye başlanmıştır. Sosyal medya platformlarının gücü ile ulaştırılmak istenen her bilginin kitlelerle paylaşıma açılması bu teknolojiye sahip olan insanların parmak ucunda, tek bir dokunuş ile gerçekleşmektedir. Dünya genelindeki nüfus artışının sonucunda kaynaklardaki aşırı tüketim ve baby boomers kuşağından itibaren gittikçe büyüyen ve tüketim çağı altında değerlendirilen“tüketim çılgınlığı”ile atık artışı tüm canlıların ve gelecek nesillerin yaşam sürecini tehlike altına sokmaktadır. Sıfır atık hareketi de oluşan bu kirliliğin önüne geçmek, sürdürülebilir yaşam şeklini benimseyerek tüketim alışkanlıklarımızı sıfır atık yaşam şekline dönüştürmemiz gerektiğini göstermektedir. Sıfır atık yaşam şekli ihtiyacımız kadar olanı almak, atıklarımızı bilinçli ayrıştırmak, dönüşüme önem vermek ve tüketim alışkanlıklarımızı çevreye duyarlı olanlarla değiştirmek gibi kavramları içermektedir. Çalışma kapsamında, sürdürülebilir yaşam şekline geçiş ve ekolojik dönüşüm anlatılmakta; dünyada başlayan ve Türkiye'de de yeni yeni benimsenen sıfır atık hareketi incelenmekte ve sosyal medya platformlarından biri olan Instagram üzerinden oluşturulan hesaplar ve sıfır atık içeriğini oluşturan etiketler incelenerek, paylaşılan içeriklerin takipçileri etkileşime sokup sokmadığı beğenileri , yorum yapma oranları, videoların izlenme oranları ve etiketlerin kullanılarak oluşturdukları gönderi sayıları bakımından Türkiye'de ve dünyada sıfır atık hareketi karılaştırılıp elde edilen bulgular analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the changing century, digital transformation gained momentum and all the events taking place in the world started to be followed on digital platforms with the effect of thistransformation. It is now possible to send social messages and provide information to be shared to communities through social media with the simple touch of a single button. As a result of the worldwide population growth, excessive consumption of resources has increased rapidly, and the consumption spree has grown, particularly since the 'baby boomers' generation. All these unstable growth and increases are endangering the life process of all living things and future generations. The Zero-waste movement sets principles which aim to prevent environmental pollution by internalizing sustainable lifestyle through changing our consumption behaviours. The Zero-waste lifestyle is an approach which includes reducing our consumptions, recycling our waste efficiently and reusing it if possible. In this study, transition to a sustainable life style and ecological transformation are explained and the Zero waste movement which is newly adopted in Turkey is examined. In addition, hashtags created in the social media platform Instagram and interactions of these hashtags are discussed.