Gestasyonel diabetes mellitus tanı öngörüsünde ; fetal yumuşak doku ölçümlerinin yeri
  1. Tez No: 648742
  2. Yazar: YASİN ALTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÜSTÜNYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal Soft Tissue Thickness, Gestastional Diabetes Mellitus, 50 gr Oral Glucose, 100 gr Oral Glucose
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, diyabetik gebeliklerde ikinci trimester fetal yağ doku bileşenlerinin glisemik kontrolü yansıtıp yansıtmadığını ve gestasyonel diyabet öngörüsünde yardımcı bir metod olarak rolünü araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM Prospektif ve kesitsel olarak dizayn edilen bu çalışmada ; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine gelen 24-28 hafta 300 gebe dahil edildi.Kliniğimizde Nisan 2020-Temmuz 2020 tarihleri arasında 50 gr şeker yükleme tesiti yapılan gebelere transabdominal ultrasonla humerus femur skapula karın çevresi yumuşak yağ doku kalınlığına bakıldı.Grupların yaş , BMI , ailede diabet öyküsü , önceki gebeliklerindeki diabet öyküsü sorgulandı. BULGULAR Çalışmaya dahil ettiğimiz fetuslerin karın ön duvarı yağ doku kalınlığı ortalama 5±0,8 mm , femur yağ doku kalınlığı 4±0,7 mm , humerus yağ doku kalınlığı 3,7±0,7 mm , skapula yağ doku kalınlığı 4,1±2,2 mm ve total yağ doku kalınlığı 16,9±2,9 mm olarak saptandı. Yapılan ölçümlerden humerus yağ doku kalınlığı skapula yağ doku kalınlığı ve total yağ doku kalınlığı vücut kitle indeksiyle pozitif yönde korele saptanmış olup p değerleri sırasıyla 0,052 – 0,024 – 0,013 olarak tespit edildi. Gönüllüleri gestasyonel diyabet var ve yok diye iki gruba ayırdığımızda femur yağ doku kalınlığı ( p=0,001 ) ve humerus yağ doku kalınlığı ( p=0,023 ) gestasyonel diyabet ile istatistiksel olarak anlamlı korele saptandı. Karın ön duvarı yağ doku kalınlığı ( p=0,421 ) , skapula yağ doku kalınlığı ( p=0,418 ) ve total yağ doku kalınlığı ( p=0,356 ) gestasyonel diabet ile anlamlı olarak farklılık göstermedi.Gebelerin yaşları yağ doku ölçüm parametrelerinin hiçbiri ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon göstermedi(p>0,05). Hastaları 2 gruba ayırdık.Gestasyonel Diabetes Mellitus tanılı hastalar (n=60) 1.grubu , GDM olmayan hastalar (n=240) ikinci grubu oluşturdu.Yaptığımız bağımsız iki grup analizinde femur ve humerus yağ doku kalınlığı her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı saptandı ( sırasıyla p=0,002 , p=0,043 ). Diğer parametreler gruplar arası anlamlı farklılık göstermedi. Gönüllüleri, Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin 2020 kılavuzuna göre 3 gruba ayırıp değişkenleri analiz ettik. Birinci grupta kontrol grubu gebeler ( n=170) , ikinci grupta bozulmuş glukoz toleransı alan gebeler (n=70 ) , üçüncü grupta ise gestasyonel diabetes mellitus tanısı alan gebeler (n=60) yer aldı. Çalışma parametrelerinden sadece femur yağ doku kalınlığı üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı saptandı(p=0,005). Femur yağ doku kalınlığı kontrol grubu gebeler ile gestasyonel diabetes mellitus tanılı gebeler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı saptandı(p=0,010) Femur yağ doku kalınlığı ölçümü açısından ROC analizi yapıldı.Buna göre işlem karakteristik eğrisi altında kalan alan 0,642 olarak hesaplandı ve istatistiksel olarak anlamlı saptandı(p=0,001).Femur yağ doku kalınlığı 4,1 mm üzerinde ise %63,8 sensivite ve %65 spesifite ile GDM gelişme olasılığı görüldü. SONUÇ Çalışmamızda femur yağ doku kalınlığının diğer parametrelere göre GDM li hastaların öngörüsünde , anormal 100 gr OGTT sonucu açısından , daha anlamlı ve ileride GDM hasta popülasyonunun taranması sıkı takibi ve diabete bağlı morbitidenin azaltılması açısından yararlı ek bir tarama metodu olabilir. AnahtarKelimeler: Fetal yumuşak doku , Gestasyonel Diabetes Mellitus , 50 gr GCT , 100 gr OGTT
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether second trimester fetal adipose tissue components reflect glycemic control in diabetic pregnancies and their role as an auxiliary method in predicting gestational diabetes MATERIALS AND METHODS This study was designed prospectively, cross-sectionally in 300 pregnant women between 24-28 weeks of gestation at the Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University Bursa High Specialization Training and Research Hospital. In our clinic, between April 2020 and July 2020, the soft fat tissue thickness of the humerus femur scapula abdominal circumference was examined by transabdominal ultrasound. The age, BMI, family history of diabetes, and diabetes history in previous pregnancies of the groups were questioned. RESULTS The anterior abdominal wall fat tissue thickness of the fetuses we included in the study was 5 ± 0.8 mm, femur fat tissue thickness was 4 ± 0.7 mm, humerus fat tissue thickness was 3.7 ± 0.7 mm, scapula adipose tissue thickness was 4.1 ± 2,2 mm.The total adipose tissue thickness was 16.9 ± 2.9 mm. Humeral adipose tissue thickness, scapular adipose tissue thickness and total adipose tissue thickness were found to be positively correlated with body mass index, and p values were determined as 0.052 - 0.024 - 0.013, respectively. A statistically significant correlation was found between femoral adipose tissue thickness (p = 0.001) and humeral adipose tissue thickness (p = 0.023) in gestational diabetes groups. Anterior abdominal wall fat tissue thickness (p = 0.421), scapular fat tissue thickness (p = 0.418) and total fat tissue thickness (p = 0.356) did not differ significantly from gestational diabetes. The ages of the pregnant women did not show a statistically significant correlation with any of the fat tissue measurement parameters (p> 0.05). We divided the patients into 2 groups. Patients with a diagnosis of Gestational Diabetes Mellitus (n = 60) constituted the first group, patients without GDM (n = 240) constituted the second group. In our independent analysis of two groups, femur and humerus adipose tissue thickness were found to be statistically significantly different between both groups (p = 0.002, p = 0.043, respectively). Other parameters did not differ significantly between groups. We divided the patients into 3 groups and analyzed the variables. The first group included pregnant women (n = 170), pregnant women with impaired glucose tolerance (n = 70) in the second group, and pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (n = 60) in the third group. Among the study parameters, only femoral adipose tissue thickness was statistically significant among the three groups (p = 0.005). Femur adipose tissue thickness was found to be statistically significantly different between pregnant women in the control group and pregnant women with gestational diabetes mellitus (p = 0.010) ROC analysis was performed in terms of femoral fat tissue thickness measurement. Accordingly, the area under the process characteristic curve was calculated as 0.642 and was found to be statistically significant (p = 0.001). If the femoral adipose tissue thickness was above 4.1 mm, the possibility of developing GDM was observed with 63.8% sensitivity and 65% specificity. CONCLUSION In our study, in the prediction of femoral adipose tissue thickness in patients with GDM compared to other parameters, in terms of abnormal 100 g OGTT result, it is more meaningful and in the future screening of GDM patient population may be an additional screening method that is useful in terms of strict follow-up and reduction of morbidity due to diabetes.