Türkiye'de konut üretiminde açık ve yarı açık mekanların değişimi
The change of open and semi-open spaces in the house production in Turkey
- Tez No: 648939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜRÜN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut Üretimi, Aile Yapısı, Açık ve Yarı Açık Mekanlar, Geleneksel Türk Evi, Apartman, Kapalı Yerleşmeler, Housing Production, Family Structure, Open and Semi-Open Spaces, Traditional Turkish Housing, Apartment, Gated Community
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de konut üretimi tarihsel süreç içerisinde birçok değişim aşamasından geçmiştir. Değişen konut üretimi çerçevesinde açık ve yarı açık mekanlarda da değişimler gerçekleşmiştir. Geleneksel Türk evi mimarisinde önemli bir yere sahip olan açık ve yarı açık mekanlar, günümüzde özellikle büyük kentlerde uygulanan apartman projelerinde küçülmeye, kapanmaya hatta planlarda yer almamaya başlamıştır. Kapalı yerleşmelerde ise bu mekanlar, sadece bu yerleşme sınırları içerisinde yaşayan insan toplulukları tarafından kullanılan sosyal donatı alanlarına dönüşmüştür. Çalışmada, tarihsel süreç içerisinde birçok faktörün etkisi ile değişen aile yapısı ve konut üretim biçimlerinde yaşanan değişimler dönemler üzerinden ele alınmış ve konut üretiminde dönemlerin önemli konut örneklerine yer verilmiştir. Çalışmanın amacına yönelik olarak, farklı tipolojilere sahip olan geleneksel konut, apartman ve kapalı yerleşmeler üzerinden açık ve yarı açık mekanların değişimi incelenmiş ve aynı zamanda bu mekanların bireysel kullanımdan sosyal donatı alanlarına doğru göstermiş olduğu değişimin izi sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The production of housing in Turkey has gone through many stages of change in the historical process. There has also been a transformation in open and semi-open space architecture within the scope of housing production. Open and semi-open spaces, which have a major role in traditional Turkish housing architecture, have begun to diminish, close up or even started not to be included in plans in apartment projects, especially in larger cities. In gated communities, open and semi-open spaces have turned into mere social usage areas used only by the members of these communities. In this study: historical periods are addressed over family structures, alternated by the influence of various factors and transformations throughout the housing production styles; additionally, significant samples of different housing production periods are exemplified. The transformation of open and semi-open spaces is examined through traditional housing, apartment and gated communities. The change of open and semi-open spaces is examined through traditional housing, apartment projects and gated communities and at the same time the change of these spaces from individual usage to social usage areas towards have been tracked.