Image space decomposition algorithms for sort-first parallel volume rendering of onstructured grids
Düzensiz ızgaraların önce-sırala algoritması kullanarak paralel hacim görüntülenmesi için ekran uzayı bölümleme algoritmaları
  1. Tez No: 65003
  2. Yazar: HÜSEYİN KUTLUCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET AYKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: parallel computer graphics application, volume rendering, sort-first rendering, image-space parallel volume rendering, image-space decomposition, load balancing. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET DÜZENSİZ IZGARALARIN ÖNCE-SIRALA ALGORİTMASI KULLANARAK PARALEL HACİM GÖRÜNTÜLENMESİ İÇİN EKRAN UZAYI BÖLÜMLEME ALGORİTMALARI Hüseyin Kutluca Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Cevdet Aykanat Ağustos, 1997 Bu tezde görüntü uzayı bölümleme algoritmaları önerilmiş ve bu algoritmalar dan paralel doğrudan hacim görüntüleme algoritması için yararlanılmıştır. Hacim elemanlarının kapsama kutluları onların ekrandaki kapladığı alanı yaklaşık olarak belirlemek için kullanılır. Bir bölgedeki kapsama kutusu sayısı o bölgenin iş yükü olarak kullanılmıştır. Kesin model adında yeni bir iş yükü yöntemi önerilmiştir. Bu yöntem dikdörtkensel bir bölgedeki kapsama kutusu sayısını 0(1) zamanında bulmak için kullanılır. Zincir üzerinde zincir parçalama algoritmasından önerilen bazı bölümleme algoritmalarının yük denkliği için yararlanılmıştır. Toplanmış alan tablosu yönteminden daha etkin eniyi kesikli (jagged) bölümleme ve yineli doğrusal bölümleme algoritmaları için yararlanılmıştır. Bu iki 2-boyutlu bölümleme algoritmasından kesin model yöntemi kullanarak görüntü uzayı bölümlemesi için yararlanılmıştır. Aynı zamanda, ters alan sezgisel algoritması kulanan yeni ekran-uzayı bölümleme algoritmaları önerilmiştir. Ortancamn-ortajacası yöntemini kullanan dikey özyineli bölme algoritması ekran üzerine yerleştirilmiş düzenli ızgara ve dörtlü ağaca uygulanmıştır. Hubert uzay doldurma eğriside görüntü uzayı bölümleme için kullanılmıştır. 12 görüntü uzayı algoritması deneysel olarak aynı ortamda yük denkliği, paylaşılan hacim eleman ları sayısı ve algoritmaların çalışma zamanı açısından irdelenmiştir. Anahtar kelimeler, paralel bilgisayar grafiği uygulamaları, hacim görüntüleme, önce-sırala türü görüntüleme, görüntü uzayı paralel hacim görüntüleme, görüntü uzayı bölümleme, yük denkliği. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE-SPACE DECOMPOSITION ALGORITHMS FOR SORT-FIRST PARALLEL VOLUME RENDERING OF UNSTRUCTURED GRIDS Hüseyin Kutluca M. S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Cevdet Aykanat August, 1997 In this thesis, image-space decomposition algorithms are proposed and utilized for parallel implementation of a direct volume rendering algorithm. Screen space bounding box of a primitive is used to approximate the coverage of the primitive on the screen. Number of bounding boxes in a region is used as a workload of the region. Exact model is proposed as a new workload array scheme to find exact number of bounding boxes in a rectangular region in 0(1) time. Chains-on-chains partitioning algorithms are exploited for load balancing in some of the proposed decomposition schemes. Summed area table scheme is utilized to achieve more efficient optimal jagged decomposition and iterative rectilinear decomposition al gorithms. These two 2D decomposition algorithms are utilized for image-space decomposition using the exact model. Also, new algorithms that use inverse area heuristic are implemented for image-space decomposition. Orthogonal recursive bisection algorithm with medians of medians scheme is applied on regular mesh and quadtree superimposed on the screen. Hubert space filling curve is also ex ploited for image-space decomposition. 12 image-space decomposition algorithms are experimentally evaluated on a common framework with respect to the load balance performance, the number of shared primitives, and execution time of the decomposition algorithms.