Aslı Serin'in şiirlerinde gizdökümcülüğün yansımaları ve 'Ben'
Reflections of confesyonalizm in Asli Serin's poems and 'I'
  1. Tez No: 650628
  2. Yazar: ABDURRAHMAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN ABİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ben, gizdökücülük, kadın, cinsellik, kişitiksinçlik, sınırbozum, confessional poetry, women, sexuality, mizantropi, transgression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İkinci dünya savaşını izleyen yıllarda Amerika'da popüler hale gelen Gizdökümcülük, kişisel deneyim ve yaşantının kendi dinamiklerini inkâr etmeden, kendiliğin karanlığını görmezden gelmeyip, nöro-estetik süzgeçten geçirerek yansıtma girişimi ve bu girişim esnasındaki gerilimin sözcüklere aksettiği süreçte ortaya çıkan dinamiklerin genel adı olarak literatüre geçer. Dünya Savaşı'nın her boyutta yaşattığı kayıplar ve ortaya çıkardığı olumsuz enerji, insanın karanlık yönüyle birleşerek, benzeri görülmemiş otobiyografi dizileri meydana getirmiştir. Anne Sexton ve Sylvıa Plath'la başlayan; acının, psişik sarsıntıların ve varoluş sancısının günlüğünü tutma girişimi büyük yankı uyandırmış, bu günlüklerin intiharla noktalanmasıysa bu eserlere merakı arttırmıştır. Gizdökümcülerin çoğunluğunun kadınlardan oluşması; kadının bilinç atmosferini, kadının kişisel deneyimlerini ve dünyaya bakış açısını yansıtması açısından önemli dinamikler ortaya koyar. Giderek dünyanın çeşitli yerlerinde yankılanan bu anlayış, İran edebiyatında Furüğ Ferruhzad, Afrika Edebiyatında Ingrid Jonker, Hint Edebiyatında Kamala Das ve Türk Edebiyatında kısmen de olsa Nilgün Marmara'yla kendine alan bulmuş ve devinimini sağlamıştır. Gizdöcülüğün, daha çok kadın şairler tarafından benimsenip desteklenmiştir. Gizdökücülük saf bir kadın hareketi değildir, fakat dünya çapındaki kadın hareketlerini inceleme açısından önemlidir. Bu çalışma, Aslı Serin özelinde gizdökücülüğün Türk Edebiyatına yansıması, gizdökücülüğün kadın bağlamında irdelenmesi, ve dünya edebiyatındaki örnekleriyle karşılaştırılmasını ve gizdökümcü izleklerin örnek şiirlerle birlikte analizini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Which became popular in America in the years following the II. World War Cofessional poetry, personal experience and denied the dynamics of life itself, didn't ignore self, neuro aesthetics has emerged from the aesthetic filter attempt to reflect and surge in the tension around this initiative is the general name of the movement that appear in the difficult process. The losses and the negative energy produced by the World War in every dimension unite with the negative aspect of the human and unseen autobiography lines have emerged. It started Sylvia Plath and Anne Sexton; whom the attempt to keep the psychic jolts of pain and the pain of existence has aroused great interest, day of suicidal result increased interest. Cofessional Poetry more likely occur from women; that's why it reflects the way women look at world. This perspective has spread across various parts of the world, in Persian Literature Furuğ Ferruhzad, in African Literature Ingrid Jonker, in Indian Literature Kamala Das and in Turkish Literature Nilgün Marmara partially influenced. Cofessional Poetry more likely women poetry influenced and supported. Confessional poetry not only a female movement, it is important to study the movements in the world about women. İn this study, the reflection of Turkish Literature, especially on Aslı Serin, it is compared with the examples in world literature. Last one confessional poetry it is made analyse with common poems of the poems.