Emiru'ş-Şuarâ Ahmed Şevkî'nin Osmanlı Devletine bakışı
The poet's expert Ahmad Shauki's perspective on the Ottoman Empire
- Tez No: 650928
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Şevki, Türkiye Sevgisi, II. Abdulhamid, Hilafet, eş-Şevkiyyat, Ahmad Shawqi, Turkey love, II. Abdulhamid, Caliphate, al-Shavkiyyat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ahmet Şevki modern dönem Mısır'lı şairlerin en meşhurlarından birisidir. Kurucusunun Bârûdi olduğu el-İhyâ ve'l-Ba's (el-Muhâfîzun) adlı şiir ekolünün önemli temsilcilerinden birisidir. Şiirdeki hünerini daha lise yıllarında göstermeye başlamıştır. Dönemindeki şairlerin kendisi için Emîru'ş-şu'arâ olarak niteleyecekleri derecede şiirde ustadır. Dini şiirlerinin yanında Osmanlı Hilafetini öven şiirlerle meşhur olmuştur. Arap dünyasında tiyatro eserinde şiiri ilk defa kullanan kişidir. Birçok eser veren şairin eserleri günümüzde kadar birçok çalışmanın konusunu teşkil etmiştir. Bu çalışma Şevki'nin şiirleri arasından Osmanlı Devleti ve Türklerle ilgili olanları incelereyek şairin Türklere ve Osmanlı Devletine bakışını belirlemeye çalışmaktadır. Şairin bu konudaki şiirleri Divanı ve eş-Şevkiyyâtu'l-mechule adlı eserlerin taranmasıyla tespit edilmiştir. Şiirlerinde Hilafet müessesesinin önemine, Arap ve Türk halklarının birlik ve bütünlüğüne vurgu yapmış, İslam toplumunu bir arada tutan değerleri ön plana çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahmad Shawqī is one of the most famous modern-day Egyptian poets. He is one of the important representatives of the poetry school called al-İhya wa al-Bas (al-Muhâfizin), whose founder was al-Bârûdi. He started to show his skill in poetry in high school years. He was a master in poetry, which the poets of his period might call him“Amir al-Shuara”. In addition to his religious poems, he was famous for poems praising the Ottoman Caliphate. He is the first person to use poetry in theater in the Arab world. The works of the poet, who gave many works, has been the subject of many studies until today. This study tries to determine the view of the poet to Turks and the Ottoman State by examining the Ottoman Empire and those related to the Turks among the poems of Shawqi. The poems of the poet on this subject were determined by scanning the works of the Diwan and al-Shawqiyyat al-Machula. In his poems he emphasized the importance of the Hilafā, the unity and integrity of the Arab and Turkish peoples, and brought the values that hold the Islamic community together.