Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Tıp fakültesi öğrencilerinin ekran maruziyeti ile uyku kaliteleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 654952
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKTAŞ MURAT YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: uyku kalitesi, ekran süresi, üniversite öğrencisi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin sosyodemografik bazı özellikleri ile uyku kalitesiyle ilişkilerini, ekran içeren teknoloji kullanımı süresinin uyku kalitesine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipte tasarlanan bu araştırma OMÜ Tıp Fakültesi ve Eğitim Fakültesinde Mayıs-Ekim 2020 tarihleri arasında öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 604 öğrenci ile yapılmıştır. Öğrencilerin sosyodemografik özellikleri ve teknolojik aletlerle geçirdikleri süre 34 soruluk bir veri formu ile, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) Ölçeği ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS windows 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya Tıp fakültesinden 252 (%41,7), Eğitim fakültesinden 352 (%58,3) öğrenci katıldı. Öğrencilerin %68,4'ü (n=413) kadın %31,6'sı (n=191) erkekti. Öğrencilerin yaş ortalaması 21,17 ± 2,318 (min.18 max.36) yıl bulundu. Çalışmamızda değerlendirilen 604 öğrenciden kayıp değerler çıkarıldığında 584 öğrencinin %58,5'inin (n=342) uyku kalitesi kötüydü. Tıp fakültesi öğrencilerinde uyku kalitesi kötü olanların sıklığı %56 (n=136), eğitim fakültesi öğrencilerinde uyku kalitesi kötü olanların sıklığı %60,2 (n=206) bulundu. Uykudan önce 20 dakikadan fazla akıllı telefon kullanmak, hafta içi bir günde 2 saatten fazla video oyunu oynamak ya da e-kitap okumak, günlük 8 saatten fazla ekran içeren teknolojilerle vakit geçirmek, kötü uyku kalitesi ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Araştırmamızda öğrencilerin yarısından çoğunun uyku kalitesinin kötü olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ekran sürelerinin yüksek olması da bu sonuçta etkilidir. Bu konuda öğrencilerin farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılması ve özdenetimlerinin artırılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the sociodemographic characteristics of Ondokuz Mayıs University Faculty of Education and Medicine students and their relationship with sleep quality, and the effect of the duration of technology use on sleep quality. Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted with 604 students who were studying at OMU Faculty of Medicine and Faculty of Education between May-October 2020 and agreed to participate in the study. The sociodemographic characteristics of the students and the time spent with technological devices were determined with a 34-question data form, and sleep quality was determined with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) Scale. SPSS windows 25.0 program was used for data analysis. Results: 252 (41.7%) students from the Faculty of Medicine and 352 (58.3%) students from the Faculty of Education participated in the study. 68.4% (n = 413) of the students were female and 31.6% (n = 191) were male. The average age of the students was found to be 21.17 ± 2.318 (min.18 max.36) years. When the missing values were removed from the 604 students evaluated in our study, 58.5% of the 584 students (n = 342) had poor sleep quality. The frequency of those with poor sleep quality was 56% (n = 136) in medical faculty students, and 60.2% (n = 206) in faculty of education students. Using smartphones for more than 20 minutes before going to sleep, playing video games or reading e-books for more than 2 hours a day on a weekday, spending more than 8 hours of screen time per day were associated with poor sleep quality. Conclusion: In our study, more than half of the students were found to have poor sleep quality. The high screen time of the students is also effective in this result. Studies to increase the awareness of students on this subject and increase their self-control can be provided. KEYWORDS: sleep quality, screen time, university student