Kablosuz ağlarda şifreleme algoritmalarının karşılaştırılması
Comparing encryption algorithms in wireless networks
- Tez No: 655403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÖKDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Ağlar, Şifreleme Algoritmaları AES, DES, TEA, XTEA, RC5, RSA, Wireless Networks, Encryption Algorithms AES, DES, TEA, XTEA, RC5, RSA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son zamanlarda iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerle beraber, kablosuz ağların kullanım alanları da hızla artmaktadır. Askeri, istihbarat, sağlık, çevresel, ticari, kişisel gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz haberleşmede verilerin gönderilmesi sırasında veri güvenliği ve bilgilerin korunması önemli hale gelmiştir. Dijital ortamda kullanılan verilerin üçüncü şahıslar tarafından ulaşılmaması için birçok yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birisi de şifreleme işlemidir. Dolayısıyla şifreleme algoritmaları haberleşme ortamlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu şifreleme algoritmaları verileri şifreleme ve şifre çözme süreleri, hızlı veri iletişimi açısından önemli hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında AES, DES, TEA, XTEA, RC5, RSA şifreleme algoritmalarının verilen aynı boyutlardaki bir açık metini şifreli metine dönüştürme süreleri, şifreledikleri karmaşık metinleri geri açık metine dönüştürme süreleri ve şifreli metin boyutları karşılaştırılarak algoritmaların performansları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid developments in communication technologies recently, the usage areas of wireless networks are increasing rapidly. They have been widely used in many fields such as military, intelligence, health, environmental, commercial, personal, etc. Data security and privacy of information have become important when sending data in wireless communication. Many methods have been used to ensure that the data used in the digital environment cannot be accessed by third parties. One of these methods is encryption. Therefore, encryption algorithms are widely used in communication environments. These encryption algorithms have become important for data encryption and decryption times in terms of fast data communication. In this thesis, execution times of AES, DES, TEA, XTEA, RC5, RSA encryption algorithms times for converting clear text of the same size to cipher text, and the execution times to convert complex text they encoded back to plain text and the encrypted text sizes were compared and their performances among the algorithms were analyzed.