Health effects of carthamus tinctorius (safflower) plant and development of sterilization protocol of its seeds
Carthamus tinctorius (aspir) bitkisinin sağlık etkileri ve tohumlarının sterilizasyon protokolünün geliştirilmesi
  1. Tez No: 655731
  2. Yazar: PENBE MERVE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: aspir tohumu, sterilizasyon protokolü, bitki doku kültürü, fenolik bileşikler, aspir tohumu yağı, safflower seeds, sterilization protocol, plant tissue culture, phenolic compounds, safflower seed oil
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bitki doku kültürü çalışmaları, bitki tohumlarında çimlenmeyi önleyerek ürün verimini artırmak için yapılan ön işlemlerden biridir. Bitki sterilizasyonu için genel bir protokol olmamasına rağmen, sterilizasyon protokolleri her bitkinin botanik ve taksonomik özelliklerine, büyüdüğü bölgeye sağladığı adaptasyon ve genetik özelliklere göre değişir. Literatürde, aspir tohumları için böyle bir protokolün olmaması, üretim verimliliğinde bir azalmaya ve aspir tohumlarından elde edilen ikincil ürünlerin maliyetinde bir artışa yol açmaktadır. Aspir tohumlarının üretimini arttırmak ve fenolik bileşenler bakımından zengin ve sağlık yararları olduğu bilinen birçok farmasötik ve fitoterapötik alanda kullanılan ürünleri elde etmek için güncel bir sterilizasyon protokolü geliştirilmiştir. Bu bağlamda, aspir tohumuna özgü sterilizatörler kullanılarak, üretim verimliliğini artıracak, ancak 3N kromozomlu endospermde genetik polimorfizm ve korozyona neden olmayacak şekilde tekrarlanan bitki doku kültürü çalışmaları yapılmıştır. Aşındırıcılar seyreltilerek kullanılarak, tohum yüzeyini aşındırmadan tohum yüzeyindeki mikroorganizmaların protein duvarlarını hedefleyerek 3N kromozom endospermin zarar görmemesi hedeflenmiş, böylece biyolojik sterilizasyon sağlanmıştır. Ayrıca, ağır metaller içermeyen çözeltiler kullanılarak, polimorfizme, yani tohumun genetik dizisinde bir mutasyona neden olunmaması sağlanmıştır. Buna ek olarak laboratuar ortamı ve ekipmanlar 2-3 tekrarlama ile sterilize edilerek, ekim ve çimlenme işlemleri steril bir ortamda yapılmış, bu ortamda sentezlenen ve piyasada mevcut bulunan diğer çözeltilerin verimliliği değerlendirilmiştir. Tez çalışması kapsamında sentezlenen özgün G solüsyonu ve ticari adı Oxone olan Potassium Peroxymonosulfate (KHSO5) solüsyonu ile steriliasyon işlemlerinde başarı sağlanırken, dormansi gözlemlenmemiş ve çimlenme firesiz olmuştur.
Özet (Çeviri)
Plant tissue culture studies are one of the pretreatments carried out to increase crop yield by preventing germination in plant seeds. Although there is no general protocol for plant sterilization, sterilization protocols vary according to the Botanical and taxonomic characteristics of each plant, the adaptation and genetic characteristics it provides to the region where it grows. In the literature, the absence of such a protocol for safflower seeds leads to a decrease in production efficiency and an increase in the cost of secondary products derived from safflower seeds. An up-to-date sterilization protocol has been developed to increase the production of safflower seeds and derive products, rich in phenolic components and used in many pharmaceutical and phytotherapeutic fields, which are known to have health benefits. In this context, repeated plant tissue culture studies were conducted with sterilizers specific to safflower seed, which will increase production efficiency but do not cause genetic polymorphism and corrosion in endosperm with 3N chromosomes. Corrosives were used by dilution, and this did not damage the 3N chromosome endosperm, targeting the protein walls of microorganisms on the seed surface without eroding the seed surface, thereby providing biological sterilization. Besides, because it does not contain heavy metals, it did not cause polymorphism, that is, a mutation in the genetic sequence of the seed. Moreover, the environment and the equipment were sterilized with 2-3 repetitions, sterilizer treatment, planting, and germination operations were performed in a sterile environment this, in turn, allowed an isolated assessment of the yield of solution G.