Geçmişten günümüze Bozcaada turizmi ve Bozcaada'da potansiyel turizm olanakları üzerine bir değerlendirme
Development of Bozcaada tourism from past to present and evaluation of potantial opportunities in Bozcaada
  1. Tez No: 659044
  2. Yazar: ÖMER BARLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİ ÇAMURCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bozcaada, Turizm, Coğrafya, Potansiyel Turizm, Turizmin Sorunları, SWOT Analizi, Bozcaada, Tourism, Geography, Potential Tourism, Problems in Tourism, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bozcaada; köklü tarihi geçmişi, yıllardır süregelen barış ve kardeşlik ruhuyla iç içe yaşayan farklı kültür ve inanç yapısındaki nüfusun birlikte yaşam sürmesi, doğal çevrenin sağladığı güzellikleri, temiz deniz ve plajları, zengin bir kültür yapısına sahip olması, farklı kültürlere özgü gastronomik zenginliklerin olması, markalaşmış çavuş üzümü ve markalaşmış şarapları, yıl içerisinde farklı zamanlardaki kutlama, etkinlik, festival ve şenliklerin yapılması vb birçok faktörün etkisiyle önemli bir turistik destinasyon haline dönüşmüştür. Çanakkale iline bağlı bir ilçe olan Bozcaada'nın turizmini ele alan bu yüksek lisans tezinde; öncelikle turizmin tanımı, turizmin önemi, turizmin temel özellikleri, turizmin sınıflandırılması, turizmin ekonomik-sosyokültürel-çevresel etkileri, turizm talebini etkileyen faktörler, sürdürülebilirlik kavramı, destinasyonların taşıma kapasiteleri, dünyada ve Türkiye'de turizmin gelişimi gibi konularda kavramsal çerçeve çizilmiş olup, ardından asıl çalışma alanımızı oluşturan Bozcaada hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Bozcaada'yı genel olarak tanımaya yönelik verilen bu bilgilerin ardından, tez çalışmamızın asıl konusunu oluşturan Bozcaada'nın potansiyel turizm olanakları, bu olanakların tespit edilmesi ve geliştirilmesine yönelik bilgi ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Bozcaada'nın ekonomisinde en büyük payın turizm sektörüne ait olduğu düşünüldüğünde, turizm hareketliliğinin ne kadar önemli olduğu da anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Bozcaada'da faaliyet halinde olan turizm işletmelerine yönelik nitel bir çalışma (görüşme) yapılması uygun görülmüştür. Bu bağlamda 16 tane konaklama işletmesi ve 14 tane de yiyecek-içecek işletmesi olmak üzere toplamda 30 tane turizm işletmesiyle görüşme sağlanmıştır. Bu çalışmayla beraber ada turizminde işletmelerin mevcut arz potansiyeli, mevsimsel doluluk oranları, turizm işletmelerinin işletme sorunları, adanın genel turizm faaliyetlerindeki temel sorunlar, ada ölçeğinde alt ve üst yapı sorunları, adadaki turizm işletmelerini tercih eden ziyaretçi profilleri ve Bozcaada'nın uluslararası turizm sahnesinde yer alabilmesini sağlayacak öneriler başta olmak üzere birçok konuda görüşme sağlanıp rapor haline getirilmiştir. Bu yüksek lisans tezinde, Bozcaada'nın günümüz turizmi ve geleceğine yönelik çıkarımlarda bulunmaya yarayacak olan ve bu hususta büyük bir önem taşıyan Bozcaada turizmi için SWOT analizi yapılmıştır. Bozcaada'nın turizm potansiyelini, geliştirilebilecek turizm olanakları ve SWOT analizinin yapılmasının ardından sonuçlar ve öneriler kısmına geçilmiştir. Burada, Bozcaada turizmi üzerine yapılan bu tez çalışmasının ışığında varılabilecek sonuçlar ve bu sonuçlara yönelik verilebilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bozcaada has become an important touristic destination with the effect of many factors, such as its deep-rooted history, the coexistence of the population of different cultures and beliefs thanks to the spirit of eternal peace and brotherhood, the beauties of the natural environment, its clean sea and beaches, a rich cultural background, the gastronomic riches unique to different cultures, branded“Çavuş Grapes”and wines, and celebrations, events, and festivals at different times throughout the year. This master's thesis discussing the tourism of Bozcaada, a district of Çanakkale province, primarily drew a conceptual framework of tourism with the help of the definition, importance, fundamental characteristics, and classification of tourism, economic, socio-cultural, and environmental impacts of tourism, factors affecting tourism demand, the concept of sustainability, carrying capacities of destinations, and development of tourism in Turkey and the world. Then, the study presented general information about Bozcaada. Finally, in terms of the primary concern of this thesis, the study discussed potential tourism opportunities in Bozcaada and revealed relevant information and evaluations for identifying and developing these opportunities. The greatest share in the economy of Bozcaada belongs to the tourism sector, which implies how important tourism mobility is. In this context, it was deemed appropriate to conduct a qualitative study (interview) with tourism businesses operating in Bozcaada, and a total of 30 tourism businesses, 16 of which were accommodation businesses and 14 food and beverage businesses, were interviewed. Many issues were discussed and reported with the business owners, including the current supply potential of businesses for island tourism, seasonal occupancy rates, operational problems of the businesses, basic problems in the general tourism activities of the island, infrastructure and superstructure problems, the profiles of the visitors of these tourism businesses, and the suggestions that would highlight Bozcaada's place in the international tourism arena. In this master thesis, a SWOT analysis was performed for Bozcaada tourism, which would be useful in making inferences about the current and future tourism of Bozcaada and of great importance. Following the SWOT analysis conducted for the tourism potential and opportunities of Bozcaada, the study presented the related results and recommendations.