Art and difference in Deleuze: How do you glitch yourself?
Deleuzede sanat ve fark: Kendı̇lı̇ğı̇ aksatmak
  1. Tez No: 660187
  2. Yazar: MELİKE BAŞAK YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CORRY SHORES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Deleuze, temsili düşünce, organsız beden, aksaklık, sanat, Deleuze, representational thinking body without organs, glitch, art
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezin başlıca amacı Deleuze'de temsili düşüncenin eleştirisini araştırmak ve organsız beden nosyonunu estetik deneyimle ilişkisi içinde bu düşünceye bir alternatif olarak kavramaktır. Bunun için bu tez ontolojik olarak özdeşlik ilkesine öncelik veren düşünceyi sorunsallaştırır. Daha sonra yine bu ilke üzerine kurulmuş özne ve beden mefhumlarını Deleuze'ün bu mefhumları eleştirisiyle birlikte inceler. Son olarak, sanatın bu kurgular üzerindeki etkisini onları organsız bedene dönüştürmesi yönünden ele alır. Burada aksaklık(glitch) nosyonu tanıtılır ve sanatın organize bedenlere şiddetini betimleyen bir deney olarak sunulur. Bu tez, Deleuze'ün yeni konseptler yeni düşünceler yaratır görüşünü benimser. Dolayısıyla teknolojinin ürettiği terimlerin daha önce mümkün olmayan düşünce biçimleri meydana getireceğini savunur. Buna uygun olarak, deneysel müzik dinleyici ile daha önce temsili bir ilişkiye girmemiş sesleri kullandığı için bir aksaklık anı olarak ele alınır. Son tahlilde aksaklık anı organsız bedene dönüşmekte kullanılan bir metot olarak düşünülür. Diğer bir deyişle, sanat temsili ve kavramsal düşünceyi sarsan ve verili olanla doğrudan bir ilişkiyi mümkün kılan bir metot olarak tartışılır.
Özet (Çeviri)
The main concern of this thesis is to investigate the critique of representational thinking in Deleuze and to comprehend the notion of Body without Organs (BwO) in relation to aesthetic experience as an alternative to such thought. In order to do that this thesis problematises thought which ontologically priorities the principle of identity. Following that, it looks at subjecthoods and bodies constructed upon the same notion, and researches Deleuze's criticisms of them. Finally, it researches the effects of art on these constructions in connection to the former's power of affecting the latter in terms of turning it into a body without organs. Here the notion of glitch is introduced as an experiment that describes the violence of art to the organised bodies. This thesis holds the Deleuzian argument that new concepts help create new ways of thinking. Thus, it holds that using terms technology introduces brings forth the possibility of thought that previously was not possible. Accordingly, experimental music is offered as a possible event of glitch because it presents new sounds which previously have not entered into a representational relationship with the listener. In the final analysis, the event of glitch is equated with a method of becoming a BwO. In other words, art is discussed as a method that can shake representational and conceptual thought; thus, it is taken as that which enables a direct relationship with the given.