1919 yılında Tarsus'ta gündelik hayat ve Tarsus Gazetesi'nin kamuoyu oluşturma işlevi
Daily life in Tarsus in 1919 and the public opinion formation function of Tarsus Newspaper
- Tez No: 660933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarsus, 1. Dünya Savaşı, Fransa, Kamuoyu, Gazete, Tarsus, World War I, France, Public opinion, Newspaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarihsel süreç içerisinde önemini koruyan Tarsus, 1. Savaşı'nda Suriye-Filistin cephesinin tüm yükünü çeken kentlerden bir tanesi olmuştur. Tarım ve maden gibi potansiyelinin yanı sıra Mersin Limanı'nın geniş hinterlandı içinde oluşu ve kültürel anlamda Avrupalı devletlerle bağının bulunması gibi nedenlerden ötürü Mondros Ateş Antlaşması'ndan sonra ilk işgal edilen yerlerden bir tanesi olmuştur. Bu anlamda, geçiş süreci olarak kabul ettiğimiz 1919 yılının tüm özelliklerini göstermesi bakımından önemli bir merkezdir. Tarsus, Osmanlı Devleti'nin taşrada kalan modern kentlerinden bir tanesidir. Bu özelliğinden dolayı, 1. Dünya Savaşı'nın beraberinde getirdiği ekonomik ve toplumsal sıkıntıların toplumu nasıl dönüştürdüğünün en rahat görüldüğü kentlerden birisidir. Tarım ve ticaret kenti olan Tarsus'un nasıl ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığı ile mücadele ettiği açıkça görülmektedir. Tüm bunlarla birlikte Fransızlar, bölgede etkin olabilmek için siyasi, askeri ve toplumsal birçok karar almışlardır. Bu kararların Türklerin hayatını oldukça zorlaştırdığı aşikârdır. Tayin ve azillerle Türk yöneticiler etkisizleştirilmiş, keyfi para ve hapis cezaları ile Türk halkı yıldırılmaya çalışılmıştır. Siyasi, askeri, sağlık, eğitim gibi gündelik hayata ilişkin sorunlarla ilgili Tarsus Gazetesi, eleştirel bakış açısıyla bazen toplumu bir öğretmen gibi eğitmiş bazen de Tarsus belediyesi gibi mercilerin dikkatini çekerek bu sorunların giderilmesi için uğraşmıştır. Fransızların aldığı siyasi ve askeri kararları gazete köşesinde ilan vererek halkın bilgilenmesini sağlamıştır. Bu anlamda kamuoyu oluşturma işlevlerini etkili bir biçimde kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been one of the cities that has taken all the burden of the the Palestinian front. In addition to its agriculture and mining potential, it has been one of the first places to be occupied after the Mondros Fire Treaty, due to its being within the wide hinterland of Mersin Port and its connection with European states in terms of culture. In this sense, it is an important center in terms of showing all the characteristics of the year 1919, which we consider as a transition period. Tarsus is one of the modern provinces of the Ottoman Empire. Because of this feature, it is one of the cities where it can be seen most easily how the economic and social problems brought with the First World War transform the society. It is clearly seen how Tarsus, a city of agriculture and trade, struggles with economic difficulties and cost of living. Along with all these, the French made many political, military and social decisions in order to be effective in the region. It is obvious that these decisions made life very difficult for Turks. With the appointment and dismissal, Turkish administrators were neutralized, and the Turkish people were tried to be intimidated by arbitrary fines and imprisonment. Tarsus Newspaper, with its critical point of view, has educated the society like a teacher and has tired to overcome these problems by attracting the attention of the authorities such as the Municipality of Tarsus. He informed the public about the political and military decisions taken by the French by announcing them in the newspaper column. In this sense, it has used its public opinion formation functions effectively.