Hastanelerin afetlere yönelik kurumsal hazırlıklarının değerlendirilmesi (Burdur Devlet Hastanesi örneği)
Evaluation of the corporate preparation of hospitals for disasters(Example of Burdur State Hospital)
  1. Tez No: 661371
  2. Yazar: SÜMEYYE GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet yönetimi, Hastanelerde afet yönetimi, Disaster, Disaster management, Disaster management in hospitals
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Afet durumları insanların geçmişten bugüne kadar sürekli bir şekilde karşılaştığı ve bundan sonraki zamanlarda da her an karşılaşabileceği, yıkıcı sonuçlanabilen bir süreçtir. Literatürde birçok tanımı bulunan afet; doğal veya insan kaynaklı olaylar sonucunda canlı yaşamında ve doğal ya da yapay çevrede olumsuz etkiler bırakan olaylar olarak görülmektedir. Afetler, gerçekleştiği anda çok sayıda can ve mal kaybına neden olurlar. Ancak, afet sonrasında da kayıpların olması mümkündür. Özellikle afetler sonucu ortaya çıkan barınma ve sağlık gibi hizmet eksiklikleri, afet sonrası durumlarda çok daha fazla kayba neden olabilir. Örneğin, afetten yaralı olarak kurtulan afetzedelerin iyi koşullarda hizmet alması çok önemlidir. Özellikle sağlık hizmeti konusunda hiçbir şekilde yetersizlik veya aksaklık olmamalıdır. Sağlık kuruluşları, afet sonrasında en çok ihtiyacı karşılayacak kurumlardır. Bu sebeple hastanelerin hem afet anında zarar uğramaması hem de afetten sonra faydalı hizmet verebilmesi için afetlere karşı, afet öncesinde tüm hazırlıklarının tamamlanmış olması gerekir. Çünkü afetzedelerin afet anındaki psikolojik travma nedeniyle çok daha panik halinde olacağı tahmin edilmekte, panik ortamında yaşanacak kargaşanın olağan sistem düzeninde aksaklıklar çıkaracağı yüksek ihtimaldedir. Bundan dolayı afetlere yönelik yapılması beklenen temel hazırlıklar hakkında afetlerde aktif rol alacak personelin bilgi düzeyinin ölçülmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Burdur Devlet Hastanesinin hazırladığı hastane afet planında kurumlar arası işbirliği, olaylara karşı hazırlık, mevcut malzemeler ve kaynakların durumu ve afet eğitimleri hakkında personelin bilgi düzeyi araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Disaster situations are a process that people face continuously from past to present and that they may encounter at any time in the future. Disaster with many definitions in the literature; As a result of natural or man-made events, it is seen as events that have negative effects on living life and natural or artificial environment. Disasters cause a large number of lives and property loss as soon as they occur. However, it is possible to have losses after the disaster. Service deficiencies such as shelter and health, especially caused by disasters, can cause much more loss in post-disaster situations. For example, it is very important that disaster survivors who survive injuries receive service in good conditions. In particular, there should be no inadequacy or malfunction in healthcare. Health institutions are the institutions that will meet the most need after disaster. For this reason, in order for hospitals not to suffer damage during disasters and to provide useful services after disasters, all preparations must be completed before disasters. Because it is predicted that the victims will be in a much more panic situation due to the psychological trauma at the time of the disaster, and it is highly probable that the chaos in the panic environment will cause disruptions in the usual system order. For this reason, it is important to measure the level of knowledge of the personnel who will take an active role in disasters about basic preparations for disasters. In this study, in the hospital disaster plan prepared by Burdur State Hospital, the knowledge level of the staff about inter-institutional cooperation, preparation for incidents, the status of available materials and resources, and disaster training will be investigated.