Suat Derviş'in gazete yazılarında siyaset, toplum ve kadın
Politics, society and women in Suat Derviş's news articles
- Tez No: 661466
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ÇAKAN HACIİBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, kadın, siyaset, toplum, Kemalizm, Cumhuriyet, Suat Derviş, women, politics, society, Kemalizm, republician era
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Suat Derviş pek çok şekilde tanımlanmış bir aydındır. Bu tanımlanma biçimleri, şüphesiz, onun yaşamı boyunca yaptığı faaliyetlerle ilgilidir. Önemli bir toplumsal dönemin ve dönüşümün temsili olarak Suat Derviş, hem yaşamı hem de ardında bıraktığı gazete yazıları ve edebiyat eserleriyle dikkat çekici bir çalışma konusu haline gelmektedir. Bu çalışmada Derviş'in 1935–1942 yılları arasında yapmış olduğu gazetecilik faaliyetleri incelenecektir. Dört ana bölüme ayrılan bu çalışmanın birinci bölümünde, Suat Derviş'in yaşamöyküsüne kısaca yer verilecektir. Derviş'in tarihin akışı içerisindeki ve edebiyattaki yerini ona tekrardan kazandırmaya çalışan feminist tarih yazımı ile Derviş'in ayna tuttuğu sıradan insanların meselesi tarih bilimi ile ilişkisi bakımından, yine tezin birinci bölümünde kısaca yer alacaktır.Derviş'in yaşamöyküsü Türkiye'de yaşanan bazı değişimlere paralel bir biçimde aktarılmaya çalışılacaktır. Bu dönüşümler satır aralarında tarihsel bilgiler biçiminde verilecektir. Tezin diğer bölümlerinde Derviş'in 1935–1942 yılları arasında Cumhuriyet, Son Posta, Tan ve Haber gazetelerinde yazdığı yazıları ve röportajları değerlendirilecektir. Üst sınıfa mensup bir birey olan Suat Derviş'in bu yazılarında, toplumsal gerçekliği alt sınıfların yaşantıları üzerinden göstermeye çalıştığı görülmektedir. Dolayısıyla hem Derviş'in düşüncelerini hem de toplumun genel görünümünü içermektedir. Bu yazılar“toplum”,“kadın”ve“siyaset”başlıkları altında kategorize edilerek tematik bir biçimde yer alacaklardır. İkinci bölümde,“Toplum”başlığı altında, toplumu ilgilendiren farklı alt başlıklar bulunacaktır. Üçüncü bölümü oluşturan“Kadın”teması etrafında,feminist olarak tanımlanan Derviş'in hem kadın meselesine bakışı hem de farklı sınıflardan kadınların temel sorunları işlenecektir.“Siyaset”başlığı altındaki tezin son bölümü olan dördüncü bölümde ise,ağırlıklı olarak Tan ve Haber gazetelerindeki yazıları üzerinden hem Türkiye'nin siyasal panoramasını görmeye hem de Derviş'in dinamik bir hareketliliğe sahip siyasal düşünceleri incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Suat Derviş is an intellectual identified in many aspects. All these identification forms are undoubtly based on the actions she carried out. Being a figuration of an important social area and change, Suat Derviş is a figure with a strong background of articles and literary works. In this study, Derviş's activities as a journalist between 1935-1942 will be held.In the first part of this four-part studySuat Derviş's biography will shortly be studied. In addition, the deal with of ordinary people, which was reflected by Derviş, will shortly take place within the aspects of history science, via feminist historiography trying to bring her the place she deserves in literature and in the course of history.Derviş's biography will be narrated in parallel with some of the changes that took place in Turkey. These changes will be presented between the lines in forms of historical information/facts. In other chapters of the thesis, Suat Derviş's articles and interviews in Cumhuriyet, Son Posta, Tan, Haber newspapers between 1935-1942 will be evaluated. It can be seen in these articles that Suat Derviş, who is a member of the upper-class, tried to demonstrate the social reality through the lines of the low-classes so they include both Derviş's thoughts and the overall picture of society.These articles will take place under thematically categorized titles as“society”,“women”and“politics”. In the second chapter, there are different subtitles regarding the society. Through the title“ women”, which ist he main subject of the third chapter, the followings will be held: The views of Suat Derviş, who is identified as a feminist,on the women issue and the main problems of women from different classes. In the last chapter of the thesiswith the title of“politics”, mostly her articles in Tan and Haber newspapers will be studied in order to understand or see the overall political view in Turkey and study of her dynamic political views will be held.